Este doliu în Statele Unite! Unul dintre cei mai importanţi eroi ai acestei ţări, devenit apoi politician, a încetat din viaţă la onorabila vârstă de 98 de ani.

Veteran de război, o lungă carieră în politică şi chiar candidat pentru Casa Albă

Este vorba despre Bob Dole, fost senator republican, personalitate marcantă a politicii americane, candidat la Casa Albă, dar şi veteran al celui de-al Doilea Război Mondial.

Acesta a decedat duminică, 5 decembrie, la vârsta de 98 de ani, potrivit unui anunţ făcut de către Fundaţia Elizabeth Dole şi citat de agenţia AFP.

Bob şi Elizabeth Dole la un miting electoral în 1996 (Sursă foto: Greg Gibson/AP)

“Cu inima grea anunţăm că senatorul Robert Joseph Dole a decedat în această dimineaţă în somn”, se arată în mesajul postat pe Twitter de fundaţia ce poartă numele soţiei politicianului.

“El a servit Statele Unite cu fidelitate timp de 79 de ani”, se mai adaugă în mesaj.

Mike Pence: Senatorul Bob Dole a fost un mare om, care a trăit o viaţă extraordinară în serviciul Americii

Fostul vicepreşedinte al Statelor Unite Mike Pence a reacţionat imediat: “Senatorul Bob Dole a fost un mare om, care a trăit o viaţă extraordinară în serviciul Americii şi ne va lipsi profund tuturor celor care au avut privilegiul să-l cunoască.”

Bob Dole a fost de trei ori candidat pentru învestirea oficiala în poziţia de candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă.

Bob Dole a fost învins în cursa internă a republicanilor de către Ronald Reagan în 1980, iar apoi de George Bush Sr. în 1988, câştigând acest titlu în 1996.

Din păcate pentru republican, preşedintele în exerciţiu Bill Clinton s-a impus uşor în faţa lui Bob Dole, pe atunci în vârstă de 73 de ani, el părând depăşit în epoca politicii televizate.

 

 

A trebuit să înveţe din nou să meargă, după ce a revenit cu răni grave de pe front

Revenit acasă cu medalii, dar grav rănit din al Doilea Război Mondial, Bob Dole a reînvăţat să meargă şi să-şi stăpânească corpul, cu excepţia braţului drept.

Dole intră în Congres în 1961, mai întâi ca reprezentant, apoi ca senator de Kansas.

A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a avut ea însăşi o strălucită carieră politică, ocupând funcţiile de ministru al Transporturilor, ministru al Muncii şi senator al statului Carolina de Nord.