Bernie Sanders anunță că va candida și în acest an

Celebrul senator Bernie Sanders, din Vermont, a declarat luni că va candida pentru realegerea sa în acest an, risipind speculațiile potrivit cărora s-ar putea retrage. Anunțul vine într-un moment în care Partidul Democrat este îngrijorat de înaintarea în vârstă a liderilor săi importanți, transmite AP.

Decizia lui Sanders garantează practic că se va întoarce la Washington pentru un al patrulea mandat de senator. Anunțul său vine într-un moment critic pentru democrați. Partidul se confruntă și cu o divizare tot mai mare în ceea ce privește războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Sanders a criticat modul în care președintele Joe Biden a gestionat relația Statelor Unite cu Israelul, chiar dacă a salutat o mare parte din agenda internă a lui Biden înaintea unei candidaturi dificile împotriva candidatului republican la președinție Donald Trump.

E îngrijorat de viitorul democrației în SUA

În perspectiva posibilei reveniri a lui Trump la Casa Albă, Bernie Sanders și-a motivat decizia de a reveni în Senat ca fiind determinată de preocupările legate de viitorul democrației în SUA. Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, el a spus că, în multe privințe, alegerile din 2024 „sunt cele mai importante alegeri din timpul vieții noastre”.

„Vor continua Statele Unite să funcționeze măcar ca o democrație sau vom trece la o formă autoritară de guvernare?”, a spus el.

El s-a întrebat dacă țara va inversa ceea ce el a numit „nivelul fără precedent al inegalității veniturilor și al bogăției” și dacă poate crea un guvern care să funcționeze pentru toți și nu un sistem politic care să fie dominat de contribuabili bogați ai campaniilor electorale.

A renunțat la candidatura la președinție pentru a susține realegerea lui Biden

În urmă cu un an Bernie Sanders a renunțat la candidatura sa la președinție și a spus că va susține realegerea lui Joe Biden în acest an.

Sanders a devenit președinte al Comisiei pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senat în 2022, o poziție pe care o dorea de mult timp și care i-a permis să promoveze unele dintre prioritățile sale principale, inclusiv reducerea costului medicamentelor pe bază de rețetă și a altor servicii de sănătate.

„Am fost și voi fi, dacă voi fi reales, într-o poziție puternică pentru a oferi genul de ajutor de care locuitorii din Vermont au nevoie în aceste vremuri dificile”, a declarat Sanders într-o trecere în revistă a pozițiilor sale ca președinte al acestei comisii și membru al echipei de conducere a democraților din Senat, precum și ca membru senior în diverse alte comisii.