Uraganul Fiona a făcut ravagii în Puerto Rico! Furtuna puternică a lovit regiunea duminică, însă aproape 1,3 milioane de locuinţe şi sedii comerciale din acest teritoriu american situat în Caraibe nu aveau curent electric nici marţi dimineaţă.

A fost declarată starea de urgenţă în Puerto Rico

Fiona a trecut duminică, 18 septembrie, de la stadiul de furtună tropicală la cel de uragan de categorie 1 pe scala Saffir-Simpson, lovind apoi coasta de sud-vest din Puerto Rico.

Preşedintele Joe Biden a declarat starea de urgenţă în Puerto Rico.

După ce a trecut de insula cu 3,3 milioane de locuitori, uraganul Fiona a lovit Republica Dominicană, iar în prezent înaintează spre nord, către Insulele Turks şi Caicos. Până la acest moment, s-au înregistrat cel puţin trei decese, transmite agenţia Reuters.

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite transmite că uraganul Fiona a înregistrat viteze ale vântului de până la 185 de kilometri pe oră şi a continuat să provoace ploi abundente şi viituri periculoase în Republica Dominicană. Centrul furtunii puternice se află în apropierea insulei Grand Turk.

Restabilirea completă a alimentării cu energie ar putea putea dura câteva zile

În urmă cu cinci ani, în 2017, Puerto Rico s-a mai confruntat cu o pană masivă de curent, atunci când uraganul Maria a lovit insula.

Potrivit informaţiilor limitate furnizate de către LUMA Energy, care operează reţeaua electrică din Puerto Rico, şi publicate de site-ul poweroutages.com, 1,267 milioane de clienţi erau în continuare afectaţi de pana de curent la primele ore ale zilei de marţi.

Asta înseamnă că aproape întreaga populaţie din Puerto Rico nu are electricitate, având în vedere că reţeaua electrică a acestui stat numără 1,468 milioane de clienţi.

Luni, 19 septembrie, reprezentanţii LUMA Energy au anunţat că echipajele companiei au evaluat pagubele şi efectuează deja reparaţiile esenţiale, în colaborare cu Autoritatea în domeniul energiei din Puerto Rico (PREPA) şi cu furnizorii săi privaţi pentru creşterea producţiei şi realimentarea reţelei electrice.

Luni, LUMA Energy restabilise alimentarea cu energie la peste 100.000 de clienţi, însă a precizat că „ar putea dura câteva zile până la restabilirea completă”.