Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a crescut foarte uşor, la 4,2897 lei/euro, respectiv cu 0,57 bani peste paritatea de luni, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi din care jucătorii străini au lipsit, în contextul incertitudinii din mediul politic.

Referinţa de luni, de 4,2840 lei/euro, a reprezentat cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din ultimele şase luni şi jumătate, însă deprecierea de marţi a plasat paritatea din a doua şedinţă a săptămânii la un nou maxim. Un curs mai mare decât cel de marţi a fost înregistrat la 24 martie, când BNR a anunţat o paritate de 4,2924 lei/euro, arată Mediafax.

În jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, în piaţă tranzacţiile erau realizate la 4,2930 – 4,2950 lei/euro.

UPDATE: Euro a atins 4,30 lei

Euro a depăşit în cadrul şedinţei valutare interbancare valoarea de fix 4,3001 lei, la ora 15:15. Tranzacţiile se derulează de la acesată oră în intervalul 4,29-4,30 lei/euro.

După ora 12, tranzacţiile au trecut de 4,29 lei/euro, iar la ora 14, euro se tranzacţiona la 4,29-4,2990 lei. În timpul votului asupra moţiunii, euro a fost tranzacţionat la valori maxime de 4,2995 lei, foarte aproape de pragul psihologic de 4,30 lei. Exact în momentul anunţării votului, cursul a spart pragul de 4,30 lei/euro. Dealerii susţin că banca centrală a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare de euro, pentru a împiedica o depreciere mai abruptă a leului. „În condiţiile în care regiunea se depreciază, putem spune că BNR vinde euro pentru a împiedica deprecierea leului”, a spus un dealer, citat de Mediafax.

Dealerii spun că volumele de tranzacţionare din aceste ore sunt mai mari decât în intervalele orare similare din zilele trecute. De asemenea, trebuie notat faptul că majoritatea ordinelor plasate sunt de vânzare de lei. Investitorii străini au aşteptat în ultimele zile rezultatul votului asupra moţiunii, din acest motiv, volumele zilnice au fost mai mici.

Analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că evoluţia în sus a cursului „este ceva normal pentru această perioadă. Este doar o marcare a evoluţiei nesănătoase din economia ultimilor ani. Răul care i-a speriat pe investitorii străini care îţi fac acum exitul nu a început odată cu anunţarea moţiunii, ci mai demult. Rezultatul moţiunii a fost doar momentul oportun”.

UPDATE2 – Piaţa s-a mai temperat spre final

După impactul primelor ordine de vânzare, piaţa s-a mai calmat. De la ora 15:30, leul şi-a mai revenit din corzi, cursul scăzând sub pragul psihologic de 4,30 lei/euro. La ora 15:50 tranzacţiile se derulau între 4,2950-4,2960 lei/euro.