Aparitia de noi indici este oricand o veste buna pentru brokeri, deoarece mai apare inca o sursa de incredere in ceea ce priveste evolutia bursei, mai ales ca de aici provine informatia primara, potrivit lui Razvan Pasol de la Intercapital. Referitor la asteptata lansare pe piata a BET-XT si BET-NG (indicele lichiditatii si, respectiv, al energiei), el ne-a declarat ca aparitia indicilor de nisa sunt un pas inainte pentru BVB. Pasol declara, in exclusivitate pentru Capital Online, ca indici sectoriali precum BET-FI si noul BET-NG sunt elemente de baza pentru orice bursa serioasa, dar asta nu inseamna ca BVB trebuie sa se opreasca aici. „Ar mai fi domenii ce pot sa aiba cate un indice dedicat. Ma refer in special la cel financiar – care ar putea sa includa si SIF-urile -, la un indice pentru companiile din farmaceutic si chimic,sau la unul referitor la constructii si materiale de constructii. Utilitatea lor se va observa in timp, nu trebuie nimeni sa se astepte la o dublare a activitatatii pe bursa a investitorilor”, mai precizeaza Razvan Pasol. In opinia sa, singura latura negativa a problemei este faptul ca pe piata reglementata exista prea putine titluri. Solutia ar fi sa fie incluse in indici si companii de pe RASDAQ, sau daca nu este tehnic posibil, mai multe companii care merg bine pe piata secundara sa treaca pe BVB.

In concret, BVB tine in suspans investitorii, in ceea ce privestii cei doi noi indici. Mai intai a anuntat ca acestia vor fi lansati, fara a dezvalui prea multe coordonate ale acestora. Acum, bursa ne comunica a doua oara faptul ca va avea doi noi indici, dar de data aceasta prezentand si listele cu societatile componente. Astfel, BET-XT va contine 25 de titluri si BET-NG va fi compus din 10 titluri. Ambele vor fi gustate de piata, deoarece primul i-ar atrage pe cei interesati de blue-chips, iar al doilea este nisat pe energie. Fiind doar zece companii in total, gazele sunt cuplate cu electricitatea, petrolul si serviciile la sonda.

Desi, la aceasta ora, investitorii au elemente in plus fata de comunicatul de la inceputul lunii, totusi, BVB nu a comunicat si ponderile societatilor selectate. In afara de indicele referitor la lichiditate, unde criteriul este evident, ramane de vazut daca si pentru indicele energetic se va aplica tot acelasi criteriu. Logic, asa ar fi. Dar bursa este bursa, actiunile fluctueaza, iar vedeta de astazi poate fi uitata in pachete odd-lot maine. Astfel, pana la lansarea primului grafic al indicilor, putem constata ca socoteala din iunie nu se potriveste cu indicele din iulie. Investitorii si cei interesati de bursa asteapta anunturile cu ponderile indicilor, care ar fi bine sa fie cuprinse in acelasi comunicat.

Mai jos, aveti titlurile componenta indicilor:

0-14824-bet_xt.jpg

0-14825-bet_ng.jpg

Sursa: BVB