Produsul Intern But a înregistrat în cel de-al doilea trimestru o scădere de 8,8% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere de aproximativ 10%.

Conform primelor estimări privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul II 2009, acesta s-a redus, comparativ cu trimestrul I 2009, cu 1,2%.

În primele 6 luni ale acestui an, economia noastră a cunoscut o scădere de 7,6%.  

Analiştii se aşteptau la o scădere de 10%

Media estimărilor analiştilor indica o contracţie a economiei de 9,4% pentru trimestrul al doilea.

Cel mai pesimist dintre analişti era Laurian Lungu, director al Macroanalitica, care considera zilele trecute că economia avea să scadă cu circa 10% în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut.

Şi Nicolaie Chidesciuc, senior-economist la ING Bank România, menţiona, pe data de 11 august, că exista riscul ca scăderea economiei să fie de peste 10% în trimestrul al doilea, deşi estima un declin al PIB-ului de 9,7%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea şi al treilea din 2008 creşteri economice record, de 9,3%, respectiv, 9,1%.

În 2008, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%. În primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 7,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza scăderilor mai accentuate în agricultură şi industrie.

Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea anterioară, din luna martie, de 4,1%.

UPDATE
Analistul Ilie Şerbănescu: „Economia nu are din ce să îşi revină”

Pentru cunoscutul analist Ilie Şerbănescu, faptul că scăderea PIB-ului din România a fost sub aşteptările analiştilor nu reprezintă un motiv  real de optimism.

Ilie Şerbănescu a declarat pentru capital.ro că economia românească este afectată sever de criză şi, ceea ce este cel mai important, va fi în continuare, întrucât „economia nu are din ce să îşi revină”, principalul motiv fiind acela că agricultura şi industria nu funcţionează.

„Economia nu îşi poate reveni din maşini”, a insistat economistul.

UPDATE 2
Locul 4 în UE la contracţia economică în T2

Scăderea de 8,8% a Produsului Intern Brut (PIB) al României în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut reprezintă al patrulea declin din Uniunea Europeană (UE), comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele către Eurostat spre centralizare.

Cele mai accentuate contracţii ale economiei au fost înregistrate, în trimestrul al doilea, în Lituania (-22,6%), Letonia (-18,2%) şi Estonia (-16,6%), la polul opus situându-se Grecia (-0,2%), Cipru (-0,7%) şi Franţa (-2,6%), se arată într-un comunicat al Biroului de Statistică al UE, Eurostat.

Media UE indică, astfel, o restrângere de 4,8% a economiei blocului comunitar în trimestrul al doilea faţă de perioada similară a anului trecut, faţă de -4,7% în primele trei luni din 2009, respectiv -1,6% în trimestrul patru al lui 2008.

Economia UE a încheiat astfel al treilea trimestru consecutiv de recesiune.

În ceea ce priveşte datele trimestriale, România se plasează pe poziţia a cincea în UE după amploarea contractării economiei, cu o scădere de 1,2% a PIB în perioada aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie.

Economia zonei euro, salvată de Germania şi Franţa

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au raportat creşteri ale PIB de 0,3% fiecare în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului, ieşind oficial din recesiune, spre surprinderea economiştilor, dar şi a guvernelor.

Astfel, datorită evoluţiilor pozitive din Germania şi Franţa, scăderea PIB-ului zonei euro s-a restrâns la numai -0,1% în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, de la -2,5% în perioada ianuarie-martie, respectiv -1,8% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Scăderea economică a UE s-a redus, totodată, la -0,3%, de la -2,4%, respectiv 1,8% în trimestrele precedente.

SURSA:  Mediafax