Angajaţii de la Metrorex vor continua greva şi în zilele următoare, a anunţat marţi seara şeful sindicatului Ion Rădoi. Potrivit acestuia, negocierile cu ministerul au eşuat.

„Vom continua din păcate greva şi pentru ziua de mâine. […] Am propus să încheiem un contract în două etape, sau un singur contract, până la sfârşitul acestui an. Avem bugetul (pe anul 2009 – n.r.), nu avem nicio constrângere din punct de vedere legal, ba dimpotrivă, avem obligativitatea legislaţiei în vgoare şi a constituţiei şi în momentul acela nu am mai avut o replică. După care au spus că vor să facă unele calcule, dar nu am ajuns până în acest moment la niciun rezultat”, a declarat Rădoi.

Acesta a precizat că sindicaliştii au propus şi ar fi acceptat o creştere a fondului de salarii pentru anul 2010 de circa 3-4 procente, urmând să vadă la ce prime pot renunţa, sau eventual chiar la al 13-lea salariu. „Dacă nici în aceste condiţii nu a existat deschidere din partea sindicatelor, eu vă las pe dumneavostră să judecaţi”, a subliniat liderul USLM.

„Era vorba de o creştere salarială, o dată pentru anul aceta, iar anul viitor urma să negociem din nou. Pentru anul acesta nici nu am apucat să calculăm creşterea revendiactă, pentru că nu au venit cu nicio ofertă. Pentru anul acesta ar fi fost undeva în jur de 10% dacă ajungeam să discutăm. Pentru la anul am fi discutat în funcţie de posibilităţi”, a explicat pentru capital.ro, Ion Rădoi.

UPDATE: Dacă greva va fi declarată ilegală, sindicaliştii vor reveni la muncă

Miercuri la ora 8:30 se va judeca legalitatea grevei la Tribunalul Municipiului Bucureşti, iar joi la ora 09:00, va fi judecată suspendarea grevei de Curtea de Apel Bucureşti.

„Dacă maine (miercuri – n.r.) greva este declarată ilegală, vom înceta acţiunea de protest, dar vom ataca cu recurs acea decizie” a menţionat Rădoi.

Totuşi, dacă greva nu va fi declarată ilegală,  metroul va circula miercuri după acelaşi program ca şi marţi – prima zi de grevă: de la 16:00 la 23:00. Potrivit prevederilor legale, greviştii sunt obligaţi să asigure cel puţin 30% din acest serviciu public.

Berceanu: Pretenţiile sindicaliştilor nu pot fi satisfăcute

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că pretenţiile sindicaliştilor de la metrou sunt „de natură să nu poată fi satisfăcute cel puţin în acest moment, sau cel puţin de mine prin prevederile legale care există acum”.

Berceanu a precizat că a încercat o serie de soluţii, calcule şi variante de a-i mulţumi pe sindicalişti, dar negocierile nu au ajuns la niciun rezultat, pentru că „se doresc lucruri care în clipa de faţă nu pot fi acceptate nici prin prisma legii şi nici prin prisma constrângerilor bugetare”.

Greva generală a fost declanşată pentru că sindicaliştii cer majorarea salariilor din 2010 cu peste 20%, iar ministerul se opune întrucât subvenţiile pe care şi aşa le-ar suporta statul sunt prea mari, raportat la veniturile pe care Metrorex le obţine din vânzarea cartelelor de călătorii.