Fondul Monetar Internaţional va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, să elibereze următoarele două tranşe pentru România, a declarat, miercuri, şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

“Am incheiat cu succes discuţiile pentru revizuirea acordului. Vom fuziona revizuirile doi şi trei şi vom prezenta in mijlocul lui februarie documentaţia către boardului. Vor fi virate tranşele III şi IV şi vom propune boardului ca jumătate din sumă să fie virată guvernului pentru finanţarea deficitului bugetar”, a declarat şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks.

“Avem o evaluare pozitivă a programului şi ne aşteptăm ca următoarea tranşă să fie virată în martie”, a declarat şi Fabbienne Ilzkovitz, reprezentanta CE.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Cele două tranşe de la FMI care vor fi deblocate acum se ridică la 2,3 miliarde de euro.

Reduceţi cheltuielile cu salariaţii statului. Nu ei sunt cel mai săraci!

Şeful delegaţiei FMI a spus că România nu poate continua cu acest nivel al cheltuielilor de personal.

„Cheltuielile salariale au ajuns prea sus pentru cât poate să suporte economia. După cum ştiţi, la începutul legii unice se regăseste o restricţie privind ponderea cheltuielilor salariale în PIB. În ultimii ani, am asistat la o creştere a salariilor şi a numărului de salariaţi. Nu e vorba de o reducere, ci despre revenirea la un nivel decent. Există două metode: să reduci salariile sau numărul de salariaţi.
Pe de-o parte, vom asista la o îngheţare a salariilor, iar pe de partea celalaltă – o reducere a numărului de salariaţi. Obiectivul geneneral, de a reduce ponderea cheltuielilor este un obiectiv asupra căruia atât noi, cât şi Guvernul, am avut aceeaşi viziune. Mixul dintre cele două metode este la latitudinea Guvernului” a spus Franks.

„Angajaţii la stat nu sunt cei mai săraci. Cu cât cheltuim mai mult pe salariile lor, cu atât rămâne mai puţin pentru cei săraci” a punctat oficialul FMI.

Oficialul a mai pomenit despre îmbunătăţirea  administraţiei fiscale. De exemplu, Franks a menţionat posibilitatea ca să ANAF să poată verifica datele din declaraţiile fiscale cu date din alte surse, de exemplu cele privind contribuţiile la pensii. El s-a mai referit la îmbunătăţirea administrării marilor contribuabili şi la încasarea taxelor care nu sunt plătite, care se traduc în evaziune şi arierate.

Ştire în curs de actualizare