Compania EADS vrea să producă în parcul industrial aerospaţial de la Ghimbav componente pentru avioanele Airbus, investiţie pentru care Guvernul va acorda garanţii de stat de 5-7 milioane de euro, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.

„Investiţia iniţială este de peste 90 milioane de euro, sper ca săptămâna viitoare să acordăm garanţia de stat”, a spus Videanu într-o conferinţă de presă.

Videanu a adăugat că producţia componentelor ar urma să înceapă în mai-iunie 2010, iar o astfel de investiţie ar putea fi un catalizator pentzru alte companii care produc astfel de componente, la fel cum a fost cazul producătorului de maşini Dacia-Renault.

„Dacia Renault este un integrator al ajutorului de stat, pentru că sprijinul primit s-a răsfrânt asupra a 600 de agenţi economici”, a mai spus ministrul.

UPDATE: Construcţia începe în 2010

Guvernul a anunţat în vara acestui an că Premium Aerotec, subsidiară a grupului EADS, va realiza, la Braşov, a unei fabrici de componente pentru avioane Airbu, în urma unei investiţii totale de 92 de milioane de euro.

Construcţia parcului va începe în 2010. Investiţia va crea într-o primă fază 300 de locuri de muncă, iar pînă în 2014, când este planificată finalizarea parcului aerospaţial, numărul angajaţilor ar urma să crească pînă la 700.

European Aeronautic Defence and Space (EADS) este o companie europeană în domeniul aerospaţial, formată la data în iulie, 2000 prin fuziunea Aérospatiale – Matra din Franţa, Construcciones Aeronáuticas din Spania, şi DaimlerChrysler Aerospace din Germania.

Construcţii Aeronautice Ghimbav, aproape de dizolvare

Pe de altă parte, firma Construcţii Aeronautice Ghimbav, înfiinţată în 2004, în urma divizării IAR Ghimbav,  a convocat consiliul acţionarilor pentru a lua o decizie privind dizolvarea societăţii, deoarece capitalul social a scăzut la mai puţin de jumătate.

Firma specializată în reparaţia elicopeterelor şi avioanelor, la care Ministerul Economiei  deţine 65% din acţiuni, a avut pierderi de 2,3 milioane de lei în primul semestru şi a disponibilizat aproape toţi angajaţii.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: