UPDATE. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, în şedinţa de astăzi, să reducă dobânda de politică monetară cu jumătate de punct, la 4,5%. Tăierea depăşeşte aşteptările analiştilor care vedeau o reducere de doar unh sfert de punct procentual. Rezervele minime au păstrate la nivelul actual adică 15% la lei şi 20% din resursele atrase în euro.
Conform opiniilor exprimate de 14 din 19 participanţi la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 5 august. Restul participanţilor la sondaj estimează păstrarea dobânzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în luna august 2013, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută.Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare la 4,50% până în luna decembrie 2013 şi 4,25% până în luna decembrie 2014. Reducerea dobânzii de politică monetară până la finalul acestui an este estimată de toţi participanţii la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 se încadrează între un minim de 3,50% şi un maxim de 4,50%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 12% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20%, atât în anul 2013 cât şi în anul 2014, conform opiniei majorităţii participanţilor la sondaj.
Mitroi, CFA: Aşteptări inflaţioniste în scădere
“Ciclul de relaxare monetară sugerat clar de Banca Naţională a României (BNR) este un bun indicator de aşteptări inflaţioniste mai mici, coroborate cu favorabilitate asupra leului”, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al CFA România, Adrian Mitroi.
‘Totuşi, diferenţa de inflaţie între competitorii noştri (vs. Polonia, aproape 5%, vs. Ungaria, 3,5%) indică şi o încetinire a reformelor structurale în economie. BNR este singurul gardian antiinflaţionist. Vinovatul de serviciu va rămâne tot economia reală (cea publică în special, arierate, restructurare amânată) – aceasta având, prin inflaţie, o supapă de eliminare a performanţei economice insuficiente’, a precizat Mitroi.
Tăiere de un sfert de punct
UniCredit Ţiriac Bank consideră că Banca Naţională a României (BNR) va reduce dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale în şedinţa de luni, 5 august, la 4,75%.
‘Având în vedere dinamica temperată a inflaţiei, precum şi reducerea dezechilibrelor externe, considerăm că BNR va continua procesul de relaxare a politicii monetare pe 5 august şi va reduce dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază’, a declarat, Mihai Pătrulescu, senior economist al băncii.
Acesta a apreciat că BNR va continua să reducă rata de politica monetară la 4,5%, până la sfârşitul anului.
Şi BCR estimează o scădere a dobânzii de politică monetară la 4,75, anunţă analistul său şef ,Eugen Sinca.
‘Pentru luni, estimăm o scădere a dobânzii de politică monetară la 4,75% datorită reducerii graduale a inflaţiei şi a stabilităţii pieţelor financiare. Până la finele anului, am mai putea vedea încă o reducere a dobânzii, tot cu un sfert de punct procentual, iar apoi devine tot mai posibilă diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei’, a spus Sinca.