Trenul rapid 661, care circula pe direcţia Bucureşti – Iaşi, a deraiat, duminică după-amiază, în jurul orei 17:05, în judeţul Galaţi.

Vagonul al treilea al trenului rapid a sărit de pe boghiu, producând eşuarea acestuia de pe şină, spun oficiali Căilor Ferate Române.

Subsecretarul de stat Constantin Axinia, din Ministerul Transporturilor, a spus că incidentul nu este unul extrem de grav, el producându-se pe o lnie principală în zona localităţii Berheci, lângă Tecuci, pe raza regionalei CFR Iaşi.

UPDATE: Deraierea, cauzată de o eroare umană?

Oficiali din cadrul Prefecturii judeţului Galaţi, dar şi din cadrul Federaţiei Mişcare Comercial au declarat pentru Realitatea TV că nu exclud posibilitatea unei erori umane. De altfel, mecanicul nu va mai continua călătoria, rămânând la dispoziţia comisiei care va investiga incidentul.

Viorel Istrate, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, susţine că trenul nu putea avea în respectivul tronson mai mult de 30 de kilometri pe oră şi că scenariul unui incident mai grav decât cel care a avut loc este exclus.

Şeful Poliţiei Transporturi Galaţi, Petrică Hahui, a declarat, la rândul său, că există două posibile cauze ale accidentului feroviar: o defecţiune tehnică la linie sau la boghiu, respectiv acţionarea macazului de către impiegatul de mişcare, în timp ce trenul rula pe linie.

Deraiere după deraiere

Acesta este cel de-al treilea tren care a deraiat în această săptămână. Primul accident feroviar a avut loc luni, în judeţul Dolj, unde au deraiat opt vagoane ale unui tren accelerat. Cel de-al doilea accident s-a produs tot luni, în judeţul Cluj, unde a deraiat un tren încărcat cu produse petroliere, o parte dintre vagoane ajungând într-o râpă.

UPDATE 2: Trenul merge mai departe

Trenul a fost recompus şi a repornit după ora 18.30, cu un vagon mai puţin, infrastructura de la zona incidentului nesuferind stricăciuni grave. Dintre cei 436 de pasageri care se aflau în rapid la ora deraierii, peste 100 unii au decis să nu mai continue călătoria cu trenul. Ceilalţi circa 300 s-au îmbarcat în cele cinci vagoane.

UPDATE 3: Trei trenuri întârziate de accident

În urma incidentului sunt afectate trei trenuri de călători, oficialii CFR Călători susţinând că, cel mai probabil în jurul orei 20.00, circulaţia va reveni la normal.

Trenurile afectate sunt: rapidul 662, Iaşi – Bucureşti Nord, acceleratul 1966, Galaţi – Iaşi, şi personalul 6.315, de la Tecuci la Iaşi.

DETALII:
Citeşte şi CFR: Căile Ferate Ruginite.