Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat controale-surpriză la sediul central al companiei Lafarge Ciment România, precum şi la cele două puncte de lucru ale acestei companii (Hoghiz şi Medgidia), în cadrul unei investigaţii privind posibila incălcare a Legii Concurenţei de către producătorul de ciment.

În cadrul controalelor au fost ridicate mai multe documente care sunt supuse în prezent analizei Consiliului Concurenţei (CC), în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Acţiunea CC a fost declanşată în urma unei plângeri referitoare la un posibil abuz de poziţie dominantă al SC Lafarge Ciment România SA pe piaţa sortimentului de ciment CEM I 52,5R.

După modelul Comisiei Europene

„Agenţii economici trebuie să respecte regulile jocului. Vom folosi toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a veni în sprijinul consumatorilor, prin menţinerea unui mediu concurenţial”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Inspecţia inopinată este unul dintre instrumentele legale folosite de Consiliul Concurenţei în cadrul investigaţiilor declanşate, fiind cel mai eficient instrument de obţinere a unor dovezi privind posibile încălcări ale regulilor de concurenţă.

Comisia Europeană apelează şi ea la acest instrument, în cadrul investigaţiilor pe care le declanşează.

UPDATE
Lafarge România, afaceri de 480 de milioane de euro în 2008

Potrivit Mediafax, producţia locală de ciment a crescut anul trecut cu 6%, de la 10,06 milioane de tone la 10,7 milioane tone. Valoric, piaţa a crescut cu 20%, de la 2,73 miliarde lei la 3,28 miliarde lei, conform datelor patronatului industriei de profil CIROM.

Lafarge concurează pe piaţa locală a cimentului cu alţi doi mari producători la nivel mondial, HeidelbergCement (Germania) şi Holcim (Elveţia).

Grupul francez este prezent pe piaţa românească din 1997, activând pe segmentele cimentului, cu cea mai mare pondere în totalul afacerilor, agregate şi betoane şi gips-carton.

Anul trecut, afacerile consolidate ale Lafarge în România s-au majorat cu 20%, de la 400 milioane de euro la 480 milioane de euro.

UPDATE 2:

Răspunsul Lafarge

„Lafarge Ciment (România) SA a răspuns şi va răspunde cu promptitudine întotdeauna solicitărilor Consiliului Concurenţei în vederea susţinerii exercitării atribuţiilor acestuia, în calitate de autoritate de concurenţă, conform prevederilor legii. Lafarge Ciment (România) reiterează cu această ocazie faptul că acţionează exclusiv cu respectarea prevederilor legislaţiei privind concurenţa, ceea ce se reflectă pe deplin în politica specifică implementată la nivel de grup”, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii producătorului de ciment.