Conturile şi parolele a peste 10.000 de utilizatorii ai serviciului Windows Live Hotmail  din Europa au fost postate online, joia trecută, însă au fost ulterior şterse, conform reprezentanţilor companiei Microsoft.

„Am fost informaţi că adresele şi parolele anumitor utilizatori ai serviciului Windows Live Hotmail au fost obţinute ilegal şi postate pe un site, cel mai probabil  în urma unui atac de tip phishing” (tentativa de a obţine în mod fraudulos de la utilizatori date personale  prin intermediul Internetului), conform unui purtător de cuvânt al  Microsoft.

Acesta nu a specificat câţi utilizatori au fost afectaţi, însă, conform unor surse apropiate situaţiei este vorba de mai mult de 10.000 de conturi care începeau cu literele A şi B.

Microsoft a cerut ca informaţiile să fie şterse de pe site şi a început o investigaţie pentru a determina impactul asupra utilizatorilor. În urma investigaţiei s-a stabilit că  incidentul nu a fost cauzat de o scurgere de informaţii din cadrul Microsoft.

UPDATE: Utilizatorii Gmail, păcăliţi la rândul lor

Compania Google a confirmat, recent, că serviciul său de e-mail, Gmail, a fost ţinta unui atac de tip phishing similar cu cel comis împotriva utilizatorilor de Hotmail. Reprezentanţii celui mai mare motor de căutare din lume au luat urgent măsuri pentru a proteja conturile afectate. Jurnaliştii de la BBC News au scris că au văzut două liste cu peste 30.000 de nume şi parole Gmail postate online.

„Am aflat de atacul de tip phishing care se desfăşoară, în prezent, prin care hackerii au reuşit să obţină datele mai multor utilizatori Gmail. Imediat ce am aflat de atac am forţat resetarea parolelor conturilor afectate”, potrivit unui purtător de cuvânt Google.

Oficialul Google a subliniat ca înşelătoria „nu a fost o încălcare a securităţii Gmail” ci mai degrabă o înşelătorie prin care hackerii i-au făcut pe utilizatori să-şi dea informaţiile personale.

SURSA: pcmag.com, BBC