Nivelul corupţiei rămâne foarte ridicat în Bulgaria, unu din patru cetăţeni bulgari plătind mită pentru a obţine beneficii, în decursul anului 2009, potrivit unui sondaj al Centrului pentru Studierea Democraţiei, citat de site-ul Novinite.com.

Nivelurile de corupţie şi percepere a corupţiei în Bulgaria au rămas stabile în ultimii patru ani, se arată în sondajul condus, pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, de acest centru, în cooperare cu “Vitosha Research”.

Rezultatele arată o anumită reducere a presiunilor de comitere a unor fapte de corupţie din partea administraţiei asupra cetăţenilor şi companiilor. Ambele grupuri de respondenţi afirmă că nivelul corupţiei este în scădere, în timp ce în rândul întreprinderilor, această tendinţă este cea mai puternică din ultimii zece ani.

Însă în acelaşi timp corupţia a pătruns atât de mult în societatea bulgară, încât este considerat un lucru normal, potrivit site-ului de informaţii.

Principalul obstacol în calea eforturilor de combatere a acestui fenomen este nepedepsirea corupţiei şi crimei organizate la cel mai înalt nivel în stat, subliniază experţii Centrului pentru Studierea Democraţiei.

SURSA: Mediafax