La finalul lunii iunie 2010, cursul euro atingea maximul istoric la referinţa BNR, de aproape 4,37 lei, iar la finele primului semestru din acest an cobora cu 3,2%, până la 4,234 lei. Astfel, în echivalent euro, pentru ca aceste cifre contează în industria asigurărilor (tarifele fiind mai toate calculate în euro), volumul afacerilor din primele şase luni la nivelul UNSAR a scăzut cu circa 5,7%.
Cele 23 de companii membre UNSAR au o cotă de 80% din piaţa asigurărilor din România, UNSAR reprezentând unica asociaţie de profil din România.
Segmentul auto, tot la vale. Asigurările de locuinţe prin viteză

La jumătatea anului 2011, asigurările generale au scăzut cu 12% faţă de primul semestru din 2010. Principalele linii de business care au contribuit la scăderea înregistrată sunt răspunderea civilă auto şi carte verde (-25%) –  în principal ca urmare a reducerii tarifelor de primă la nivelul întregii pieţe –, precum şi asigurările CASCO (-17%) – rezultat al prăbuşirii vânzărilor de automobile noi pe fondul crizei economice. La polul opus, creşteri au înregistrat asigurările tip “property” (+23%), motorul acestora fiind poliţele obligatorii de locuinţe care au influenţat pozitiv şi evoluţia asigurărilor facultative de locuinţe.

În ce priveşte daunele plătite de asiguratori în primul semestru din 2011, pe liniile de asigurări generale, totalul acestora a fost de 1,8 miliarde lei la care se adaugă rezerva de daune avizată, însumând circa 1,4 miliarde lei. Deşi sumele plătite de asiguratori au scăzut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise, rata daunei combinată la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR se menţine la un nivel ridicat, în special pe liniile de asigurări auto (CASCO, RCA).
Asigurările de viaţă, continuă ascensiunea

În timp ce asigurările generale îşi continuă declinul început încă din 2009, cele de viaţă îşi menţin trendul uşor ascendent înregistrat şi în anii 2009, 2010. Astfel, în primul semestru din 2011, companiile membre UNSAR au raportat subscrieri de primă de peste 732 milioane de lei pe segmentul asigurărilor de viaţă, în creştere cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010 (696 milioane lei).

Raportul dintre poliţele de asigurări de viaţă tradiţionale (cu randament garantat ) şi cele de tip “unit linked” (cu componentă investiţională) în ce priveşte volumul subscrierilor, rămâne unul echilibrat. Un procentaj de 58% din total reprezintă subscrieri de poliţe de viaţă tradiţionale. Chiar dacă poliţele tip “unit linked” nu mai reprezintă motorul creşterii asigurărilor de viaţă ca la mijlocul anilor 2000, ponderea acestora în totalul subscrierilor rămâne ridicată (42%).