UNSAR a plătit despăgubiri de 23,8 milioane de lei în 2021

Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a efectuat o analiză care arată că valoarea totală a despăgubirilor plătite anul trecut de către membrii asociației a fost de 23,8 milioane de lei (4,84 milioane de euro).

Organizația a trimis un comunicat de presă prin care anunță că topul primelor 5 despăgubiri achitate de companiile membre UNSAR 2021 trece de 7,8 milioane de lei. Din toată suma, 78% a reprezentat suma totală acordată ca despăgubiri în baza poliţelor de răspundere civilă legală, diferenţa fiind reprezentată de poliţele de răspundere civilă profesională, pentru riscuri de tipul daunelor materiale, vătămări corporale şi pierderi financiare provocate de asiguraţi partenerilor de business.

„În desfăşurarea oricărui tip de activitate prestată pot fi cauzate prejudicii unor terţe persoane care le afectează financiar din cauza unor erori sau a neglijenţei profesionale. Din fericire, asigurările de răspundere civilă pot oferi acoperiri specifice oricărui tip de business, astfel că pot reprezenta acel instrument necesar care să protejeze atât patrimoniul terţilor păgubiţi, cât şi pe acela al asiguraţilor oferindu-le posibilitatea de a-şi continua activitatea şi în situaţii mai dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR.

Antreprenorii vor avea parte de mai multe informații

Planul #BusinessSOS va pune la dispoziţia antreprenorilor mai multe informaţii, inclusiv cu privire la asigurările de răspunderi civile legale şi profesionale. Acest plan a fost realizat cu sprijinul instituţional pentru educaţie financiară din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și susținut de Bursa de Valori București (BVB).

„O situaţie neprevăzută poate provoca un dezechilibru în activitatea unei companii, cu efecte negative atât asupra business-ului, cât şi al angajaţilor. Cu atât mai mult, în contextul actual, este bine să avem în vedere accesarea unor soluţii de protejare a afacerii. Acoperirea oricărui tip de riscuri va oferi siguranţă tuturor celor care depind de compania asigurată”, a adăugat Alexandru Ciuncan.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.