Presitigioasa universitate americană Harvard a pierdut aproape 500 de milioane de dolari după ce a „pariat”, anul trecut, prin instrumente financiare derivate de hedging, că dobânzile vor creşte în acest an, transmite Bloomberg.

Harvard a plătit 497,6 milioane de dolari către mai multe bănci de investiţii în anul fiscal încheiat la 30 iunie pentru a ieşi din operaţiuni de swap pe dobânzi, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în care intrase pentru hedging pe dobânzi variabile ataşate mai multor proiecte de capital, se arată în raportul anual al universităţii.

Totodată, universitatea va plăti eşalonat 425 milioane de dolari în următorii 30-40 de ani pentru a ieşi din alte contracte swap, de 764 milioane de dolari.

Instrumentele în care investise Harvard au început să se deprecieze anul trecut, după ce băncile centrale din întreaga lume au început să reducă dobânzile de politiă monetară. Universitatea a fost obligată astfel să introducă în contractele de hedging garanţii colaterale.

Harvard a vândut obligaţiuni de 2,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2008-2009 şi a utilizat fondurile astfel obţinute şi pentru plata daunelor contractuale de ieşire din contractele de swap.

SURSA: Mediafax