Potrivit unui purtător de cuvânt al executivului comunitar, Uniunea Europeană intenționează să ofere compensații de 100 de milioane de euro (109,32 milioane de dolari) pentru fermierii din țările vecine Ucrainei și ia în considerare, de asemenea, aplicarea de restricții asupra importurilor de cereale ucrainene.

Motivul care stă la baza acestei acțiuni este că Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis recent importul de cereale din Ucraina pentru a-și proteja piețele de un aflux de cereale la preț redus. Anterior, UE a eliminat tarifele pentru grânele ucrainene pentru a simplifica transportul maritim către Orientul Mijlociu și Africa după invazia rusă.

Presiuni mari asupra Uniunii Europene

Cu toate acestea, acest lucru a dus la o supraofertă de cereale în țări din UE precum România și Polonia, care trebuiau să fie puncte de tranzit. Din cauza acestor circumstanțe, au existat presiuni tot mai mari asupra UE pentru a identifica o strategie la nivelul UE pentru a aborda problema importurilor de cereale ucrainene.

Comisia Europeană, responsabilă de politica comercială în cele 27 de state membre ale UE, va introduce „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, floarea-soarelui și rapița. Conform reglementărilor UE, Bruxelles-ul poate restricționa importurile acestor produse în anumite părți ale blocului, permițând în același timp tranzitul.

Miercuri, comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, este așteptat să discute propunerile cu miniștrii din țările afectate – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – precum și cu partea ucraineană.

UE critică interdicțiile impuse de țările vecine asupra cerealelor ucrainene scutite de taxe vamale

Disputa privind importurile fără taxe vamale de cereale ucrainene a căpătat o nouă dimensiune după ce Comisia Europeană a calificat drept inacceptabile interdicțiile impuse de Polonia și Ungaria în weekend.

Slovacia, o altă țară care se învecinează cu Ucraina, a adoptat luni o interdicție similară, în timp ce Bulgaria a sugerat că ar putea urma în curând acest exemplu.

Interdicțiile sunt temporare și vizează diferite tipuri de cereale și produse agricole.

Aceste patru state membre s-au plâns în repetate rânduri de afluxul de cereale ucrainene la prețuri reduse, susținând că sosirea masivă de produse umple depozitele, distorsionează piața și scade prețurile pentru producătorii locali.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. Solicităm informații suplimentare de la autoritățile relevante pentru a putea evalua măsurile”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.