Ungaria a primit aproximativ 31 de milioane de măşti, 133.000 de teste şi 152 ventilatoare din China, a anunţat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în contextul eforturilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Într-o întâlnire cu membrii comisiei de afaceri externe a parlamentului de la Budapesta, Szijjarto a adăugat că o linie de producţie chinezească, aflată în prezent în construcţie la Satoraljaujhely (nord-estul Ungariei), va începe în câteva zile să producă 2,8 milioane de măşti pe zi.

”UE încearcă să își găsească locul”

Ulterior în această săptămână, în Ungaria vor sosi, cu un transport aerian, încă 8 milioane de măşti din China, conform Agerpres.

Toate echipamentele medicale primite până acum de Budapesta au provenit din China, în condiţiile în care ţările vest-europene şi SUA duc la rândul lor lipsă de măşti şi ventilatoare, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Răspunsurile naţionale ”funcţionează” în actuala situaţie de criză, când organizaţiile internaţionale doar încearcă să-şi găsească locul, a subliniat Peter Szijjarto, făcând referire la Uniunea Europeană.

Pentru comparație, trebuie arătat că autoritățile de la București au anunțat luni, prin gura președintelui Klaus Iohannis, că în zilele următoare vor fi aduse în ţară aproximativ 500.000 de combinezoane pentru personalul medical, precum și 8 milioane de măști pentru populație.

Colaborare minimă cu China

“Primim încă în această săptămână 2 milioane şi jumătate de măşti pentru medici, aproximativ 5 milioane de măşti de protecţie pentru forţele de ordine, jandarmi, poliţişti, aproximativ 8 milioane de măşti care vor ajunge la populaţie. Vor veni în zilele următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecţie pentru medici şi personalul medical”, a spus şeful statului.

El a amintit că la început a fost ″un pic complicat″⁣ de procurat materiale de protecţie.

Asta în contextul în care mai multe informații au apărut în presă cu privire la indiferența cu care a tratat România oferta Chinei pentru ajutorarea țărilor din regiune, țara noastră invocând parteneriatul strategic pe care îl are cu SUA.

În Ungaria, numărul cazurilor confirmate de contaminare cu coronavirus creşte gradual, anunță autoritățile de la Budapesta.

Jumătate din populația României

Vecinii noștri de la nord-vest aveau confirmate marţi de dimineaţă 817 de cazuri de coronavirus, iar numărul persoanelor decedate era de 47.

Până acum în Ungaria 71 de pacienţi s-au vindecat complet.

Potrivit datelor relevate de ultimul recensământ oficial, realizat în 2019, Ungaria are o populație de 9,77 milioane de locuitori, aproximativ jumătate din cea a României.

În țara noastră, Grupul de comunicare strategică a anunţat marţi după-amiaza alte noi decese din cauza noului coronavirus. În total, în România s-au înregistraseră până marți 197 de decese.

Astfel, au fost confirmate 4.417 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID–19. Dintre acestea, 460 au fost declarate vindecate și externate.