Peter Szijjarto vine la Oradea pe 15 martie

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, va fi prezent în Oradea pe 15 martie pentru a celebra, împreună cu UDMR, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, conform informațiilor oferite de ebihoreanul.ro.

Peter Szijjárto, reprezentantul guvernului condus de Viktor Orban de la Budapesta, a fost invitat de către UDMR Bihor să participe la evenimentele organizate la Oradea în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

„Dl. președinte Kelemen Hunor și dl. ministru Szijjarto Peter vor fi vineri la Oradea, unde așteptăm între 3.000 și 5.000 de participanți”, a declarat, pentru ebihoreanul.ro, președintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Programul ceremoniilor se va întinde pe parcursul întregii zile de de 15 martie.

„Comunitatea maghiară din municipiul nostru serbează în fiecare an, la 15 martie, începutul revoluției din 1848-1849”, a informat UDMR Bihor și printr-un comunicat de presă.

Programul evenimentului a fost stabilit de către filiala județeană a partidului. În colaborare cu bisericile tradiționale, organizațiile de tineret, instituțiile culturale și cele de învățământ. De asemenea, în cadrul sărbătoririi, vor fi rostite mesajele premierilor României și Ungariei. Iar personalități locale vor susține discursuri și se vor depune coroane în semn de omagiu. Ca în fiecare an, festivitățile vor culmina cu un marș cu torțe prin centrul orașului. La acesta vor participa numeroși membri ai comunității maghiare locale, conform informațiilor publicației locale.

Drepturile minorităților, mărul discordiei dintre Ungaria și Ucraina

Premierul maghiar Viktor Orban nu se înțelege deloc cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Conform declarațiilor ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, răspunsul Ucrainei la un document în 11 puncte prezentat de Ungaria referitor la drepturile minorităților naționale nu contribuie la apropierea restabilirii drepturilor minorității maghiare din Ucraina la nivelul existent în anul 2015.

Potrivit agenției MTI, Szijjarto a precizat că acest document a fost transmis omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul unei întâlniri avute la sfârșitul lunii ianuarie. Scopul acestei întâlniri a fost, printre altele, pregătirea unui summit între premierul ungar Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nu am cerut niciun tratament special, ci doar restabilirea drepturilor dobândite de (etnicii) maghiari”, a spus marţi ministrul Szijjarto, vorbind la o conferinţă de presă.

El a deplâns faptul că răspunsul Kievului „nu conţine niciun progres la acest capitol”. Și a anunţat că Ungaria va comunica miercuri oficial Ucrainei răspunsul său în urma celui primit.