"Oricând va fi necesar, guvernul va implementa ajustările necesare pentru a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB", a declarat Csefalvay, citat de Portfolio.hu.
Acesta a subliniat că există o "posibilitate serioasă" ca economia să intre din nou în recesiune în acest an. În opinia oficialului maghiar, este puţin probabil ca autorităţile de la Bruxelles să îngheţe fondurile de dezvoltare pentru Ungaria ca sancţiune pentru procedura de deficit excesiv, care va trece la următoarea fază, potrivit anunţului Comisiei Europene de săptămâna trecută.
Avertizări încă din noiembrie 2011
Ultima dată când guvernul de la Budapesta a încercat să ia măsuri fiscale suplimentare a fost la mijlocul lunii decembrie 2011, când au fost făcute ajustări la bugetul pentru anul 2012, din cauza reducerii prognozei de deficit bugetar de la 1,5% până la 0,5% şi a cursului valutar de la 268 forinţi pentru un euro la 299 forinţi/euro.
Conform ministrului economiei, Gyorgy Matolcsy, impactul cumulat al celor două măsuri se cifrează la 320 miliarde de forinţi (circa un miliard de euro). Însă pachetul de măsuri anunţate de guvern luna trecută acoperă doar 120 miliarde de forinţi (0,4 miliarde euro).
Csefalvay este primul oficial guvernamental care a sugerat, încă din luna noiembrie 2011, că ar mai putea fi necesare ajustări fiscale suplimentare. "Dacă ne vom confrunta cu o scădere a creşterii economice sub 0,5%, vor fi necesare măsuri suplimentare", a declarat secretarul de stat, la acel moment. Totodată, el a mai spus că, dacă guvernul observă un derapaj fiscal, nu va ezita să ia decizii pentru a majora veniturile, mai de impact decât creşterea accizelor din septembrie.
Ministrul economiei, la audieri
Comisia fiscală şi de audit a Parlamentului ungar va avea, vineri, o şedinţă extraordinară pentru audierea ministrului economiei Gyorgy Matolcsy legat de bugetul pe 2012.
Arpad Kovacs, noul şef al Consiliului Fiscal din Ungaria, a spus, într-un interviu acordat Portfolio.hu, că anumite măsuri de ajustare fiscală ar putea fi necesare pe parcursul acestui an, deoarece "trebuie să te adaptezi constant la schimbările din lume".
Potrivit analizei de risc a Institutului pentru Responsabilitate Fiscală (KFIV) prezentată anul trecut, bugetul Ungariei necesită o ajustare fiscală de aproximativ 1,3% din PIB, echivalentă cu aproximativ 400 miliarde de forinţi (1,34 miliarde euro).