Ungurii ne-au luat fața! Decizia inedită pe care au luat-o pentru a proteja populația

Ungaria a luat o decizie la care nimeni nu se aștepta – de la 1 februarie, prețurile la șase alimente de bază vor fi plafonate pentru ca oamenii să își permită în continuare să trăiască decent. Decizia de a plafona prețurile la pâine, zahăr, pulpă de porc sau piept de pui a venit după ce prețurile la energie au explodat.

Reprezentantul unei asociații de familii din Ungaria spune că decizia reprezintă un plus în bugetul familiilor.

”Asociația familiilor numeroase din Ungaria a avut o voce foarte puternică în adoptarea acestei măsuri și noi o susținem, ar însemna un plus în bugetul familiei. Cu siguranță, bugetul familiei a crescut cu alimentele de baza și desigur a trebuit să ne orientăm și către a produce mai mult în interiorul familiei”, spune reprezentantul.

Guvernul de la Budapesta a decis ca zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea soarelui, laptele cu 2,8% grăsime, pulpa de porc și pieptul de pui să se vândă la prețul înregistrat în data de 15 octombrie 2021, iar fiecare magazin este obligat să facă aceste decizii.

De asemenea, un magazin din Ungaria a decis ca un client să nu poată cumpăra mai mult de 10 kilograme de făină sau zahăr, 12 litri de lapte și 10 litri de ulei.

Măsura a fost luată în discuție și în România

La un moment dat, plafonarea prețurilor alimentelor de bază a fost adusă în discuție de către liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, însă economiștii l-au contrazis imediat, împreună cu asociațiile de producători.

Un reprezentant din industria alimentară a spus că plafonarea prețurilor ar duce la distrugerea industriei alimentare din țară.

”Dacă plafonam prețurile alimentelor la nivelul, să spunem, pe 1 noiembrie 2021- sigur că prețul lor era mult mai scăzut decât astăzi, dar nu rezolvăm nimic, distrugem industria alimentară românească pentru că plafonarea prețurilor la alimente pe fondul creșterii prețurilor la cereale, la energie electrică la gaz, la combustibil la tot ce a venit – înseamnă să îngropăm industria alimentară românească”, spunea acestea.

Economiștii nu ai nici ei un punct de vedere diferit, unul dintre ei declarând că ”o asemenea plafonare nu va fi sustenabilă din punct de vedere economic”.

”Oferta se va reduce, probabil vor dispare acele bunuri sau se va introduce raționalizarea lor. Piața trebuie să funcționeze liberă, producătorul produce un bun nu pentru că așa vrea el, ci pentru că vrea să facă profit, și dacă el va realiza pierdere nu-l va mai produce”, spunea acesta.