În perioada 2004 – 2006, în timpul primilor doi ani de apartenenţă a Ungariei la UE, doar 10.000 de unguri au plecat la muncă în Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, cele trei ţări care şi-au deschis imediat piaţa muncii pentru noile state, scrie Agerpres.

Un număr mult mai mare de muncitori unguri ar urma să încerce să caute locuri de muncă în Austria şi Germania după ce aceste două ţări, care sunt ţinte tradiţionale pentru unguri, şi-au deschis piaţa muncii la 1 mai 2011. Ungurii care lucrează în Austria sunt în mod obişnuit navetişti, însă cei care optează pentru îndepărtata Germanie preferă să petrească perioade mai lungi în această ţară.

Erzsebet Foldhazi, cercetătoare în cadrul institului de cercetare a populaţiei KSH, a spus, citând cele mai recente date ale Institutului de Cercetare Economică din Koln, că până în 2020 circa 20% din noua forţă de muncă din Germania, în jurul a 120.000 de persoane, vor fi unguri. Un sfert ar urma să-şi aducă alături cel puţin un membru de familie, ceea ce înseamnă absenţa permanentă a altor 30.000 de unguri din ţară.

În perioada 2021-2030, totuşi, numai 40.000 de unguri ar urma să părăsească Ungaria pentru totdeauna pentru a se stabili în Germania, a spus cercetătoarea pentru publicaţia amintită.

Foldhazi a afirmat că deschiderea pieţii muncii din Germania şi Austria nu ar urma să aibă un efect semnificativ asupra ratei şomajului în Ungaria, dar ar putea influenţa în mod nefavorabil direcţiile demografice într-o societate care îmbătrâneşte şi cu o populaţie în declin.