De comun acord cu partidul etnic maghiar UDMR, guvernul ungar consideră că ”singura decizie acceptabilă” este revenirea (la situaţia anterioară), a spus Szijjarto, informează agerpres.ro.

Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, şi se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghit,a şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

Autorităţile locale din Dărmăneşti au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Joi, mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat în cimitir şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Poziţia guvernului ungar este că incidentul de joi şi evoluţiile pe care acesta le-a declanşat sunt inacceptabile, a răspuns Szijjarto unei interpelări ce i-a fost adresată de un parlamentar din Partidul Popular Creştin Democrat ungar, formaţiune aliată a partidului de guvernământ Fidesz.

”Profanarea mormintelor, o distorsionare deliberată a faptelor istorice şi violenţa împotriva maghiarilor în cimitir nu pot fi acceptate”, a indicat şeful diplomaţiei ungare. Ungaria se aşteaptă de la autorităţile române să lanseze o investigaţie asupra violenţelor de joi, să sancţioneze autorii şi să se asigure că vor fi prevenite astfel de acte în viitor, a adăugat Szijjarto.