Potrivit informațiilor publicate de dantasa.ro, membrii consiliului au constatat, din nou, că edilul UDMR din Sfântu Gheorghe a discriminat mai mulți români pe criterii etnice.

În acest sens, membrii CNCD au admis o nouă sesizare a Asociației Civice pentu Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional cu amendă pe Antal Arpad pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că a condiționat ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe de cunoașterea limbii maghiare.

De menționat este faptul că nu este pentru prima oară când edilul se află într-o astfel de situația. Sursa citată amintește că în luna martie, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea mai multmor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe.

Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat de două ori pentru discriminare

În acest context, sursa citată preciza că această mișcare constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară). Concursul în cauză viza ocuparea posturilor de Consilier (S), clasa I, gradul profesional principal, Consilier (S), clasa I, gradul profesional asistent și Consilier (S), clasa I, gradul profesional debutant.

La acel moment, CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 778/20.10.2021, comunicată ADEC în urmă cu câteva zile, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

Având în vedere toate cele menționate CNCD l-a sancționat pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe în acest sens. Astfel, acesta s-a ales cu o amendă de 2000 lei. Totodată, edilul a mai fost obligat publice un rezumat al hotărârii CNCD pe pagina de internet a instituției.

Acest concurs a fost organizat cu încălcarea legii și toate efectele pe care le-a produs trebuie acum anulate.

Amintim faptul că în anul 2017, o situație similară a avut loc. La acel moment, CNCD l-a sancționat contravențional pe primarul Antal Arpad, tot pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare la sesizarea ADEC