La asta nu ne-am fi putut gândi. Ungaria face orice pentru a bloca România. Un eurodeputat al celor de la UDMR a venit cu o cerere incredibilă chiar în plenul Parlamentului European. Acesta vrea ca aplicarea drepturilor minorităţilor să devină un criteriu de respectare a statului de drept, potrivit unui comunicat al partidului. Propunerea vine pe fondul discuțiilor despre instituirea unui nou mecanism privind statul de drept aplicabil tuturor statelor membre UE, propunere făcută de mai multe state membre și preluată în programul politic de candidata la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

E pentru prima oară când UDMR lansează o asemenea propunere, în condițiile în care România (alături de Bulgaria) este sub monitorizarea Comisiei Europene pentru reforma sistemului judiciar prin mecanismul de cooperare și verificare (MCV). Îndeplinirea condiționalităților din MCV e deja folosită de unele state membre pentru a bloca accesul României în Schengen.

„În cadrul PE, trebuie să dăm un impuls cooperării din UE privind problemele minorităţilor şi să împărtăşim bunele practici vizând această problematică la nivelul întregului bloc comunitar. Aplicarea drepturilor minorităţilor trebuie să devină un criteriu de respectare a statului de drept! Cincizeci de milioane de cetăţeni minoritari ai UE contează pe faptul că în noul mandat, Uniunea Europeană va elabora şi implementa standarde de protecţie a minorităţilor. Să o facem împreună!” a spus Lorant Vincze într-un discurs în Parlamentul European.

Lorant Vincze a criticat recenta modificare a codului administrativ din România, despre care a spus că ”a vizat în mod direct restrângerea unor drepturilor de care se bucură în prezent comunităţile etnice, neaplicarea integrală a legislaţiei, interzicerea folosirii simbolurilor aparţinând comunităţii maghiare şi mai ales absenţa unui dialog semnificativ între majoritate şi minorităţi”.