Chiar președintele Klaus Iohannis a avut o ieșire extrem de dură pe acest subiect și a devoalat o înțelegere secretă între Voktor Orban, premierul Ungariei și șeful PSD, Marcel Ciolacu. Cei din UDMR nu s-au lăsat. Chiar dacă acel proiect a picat în Parlament, au depus altul.

Ungurii fură Ardealul?!

De data aceasta, a venit rândul șefului UDMR, Kelemen Hunor să iasă la rampă. Într-un editorial extrem de dur pentru evz.ro, președintele maghiarilor s-a arătat scandalizat de conflictul din ultima vreme.

„Camera Deputaților a respins săptămâna aceasta proiectul de lege privind Codul Administrativ depus de UDMR, care a stârnit mari valuri de reacții, arătând comunitatea maghiară ca un pericol pentru Statul Român.

Dar să le luăm pe rând, de unde am pornit și cum am ajuns în situația de față:

Din anul 2001 încoace, legile privind administrația publică din România conțin diverse forme ale posibilității folosirii limbii maghiare în administrația publică. Aceste reglementări au suferit anumite modificări pe parcursul timpului (din fericire, în majoritatea lor, spre bine), dar în esență implementau un drept constituțional.

În 2018 a fost intens dezbătut în comisiile de specialitate din Parlament și votat, cu mare majoritate, inclusiv cu votul colegilor de la PNL, care acum se află la guvernare, un proiect de lege, un Cod Administrativ, care a reglementat toate aspectele din administrația centrală și locală, inclusiv folosirea limbii materne în acele unități administrative teritoriale unde trăiește o minoritate etnică într-un număr semnificativ.

Repet, Codul a fost votat atunci de PNL”, spune șeful UDMR, care nu se oprește. Vezi AICI reacția completă a lui Kelemen Hunor…