În prezent, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie al României anchetează dacă stema municipiului Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, incită la torturarea animalelor.

Stema orașului cuprinde un braţ armat cu argint, care ţine o spadă a cărei lamă străpunge un cap de urs, o inimă şi o coroană de aur, simbolizând vitejia şi curajul. Pe marginile sale apar stele de aur şi frunze de stejar de argint.

Stema Ordeheiu Secuiesc

Stema care instigă la torturarea animalelor a fost aprobată de Guvern

Conform cotidianul Krónika, municipiul din Ţinutul Secuiesc a lansat în 2016 procedura de aprobare a stemei istorice a Odorheiului Secuiesc.

Această procedură s-a încheiat în 2021, când Consiliul Local a adoptat hotărârile necesare, după care Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice a aprobat documentaţia şi stema.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, informase în august 2021 că stema orașului a fost aprobată de Guvern.

Reacția primarului din Odorheiu Secuiesc

Conform primarului Árpád Gálfi, Parchetul General a deschis o anchetă pentru instigare la torturarea animalelor, scrie agenţia MTI.

Infracţiunea este definită în documentul oficial drept: „lama de argint, care străpunge un cap de urs brun cu ochii închişi, cuprinde elemente care instigă la săvârşirea de infracţiuni de cruzime asupra animalelor.”

Primarul orașului a spus că dosarul cu actele oficiale care dovedesc aprobarea stemei, împreună cu documentaţia aferentă, vor fi trimise Parchetului General.

„Stema istorică a oraşului Odorheiu Secuiesc nu poate face obiectul unei asemenea anchete”, a spus acesta.

Cseke Attila: Nimeni nu poate amenda nicio comunitate maghiară pentru că foloseşte cu mândrie stema

Cseke Attila a explicat că în 2021, Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice a înaintat Guvernului 112 proiecte de steme şi steaguri. Dintre care 35 reprezintă iniţiativele unor comunităţii maghiare din Transilvania, care au obţinut garanţia legală pentru utilizarea liberă a stemelor şi drapelelor a două judeţe transilvănene şi 33 de localităţi locuite de maghiari.

Conform legislaţiei naționale actuale, decizia finală asupra simbolurilor locale trebuie luată de Guvernul României, după ce propunerea a fost examinată de comisiile competente la nivel judeţean, regional şi apoi naţional.

„Aceste decizii sunt importante pentru că nimeni nu poate da jos steagul arborat, nimeni nu poate amenda nicio comunitate maghiară pentru că foloseşte cu mândrie şi în mod liber stema şi steagul locului natal”, a spus Attila Cseke.

Conform hotărârii nr. 897 din 19 august 2021 privind aprobarea stemei municipiului Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, „stema municipiului Odorheiu Secuiesc se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, în al cărui câmp albastru se află un braț de carnație, armat cu argint, îndoit în cot, care ține în bară o spadă cu mânerul și garda de aur, iar lama de argint, care străpunge un cap de urs brun, cu ochii închiși, de culoare naturală, cu limba roșie scoasă, o inimă roșie și o coroană deschisă cu trei fleuroane, de aur.”