Viktor Orban vine în Transilvania înainte de alegerile din iunie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi în Transilvania la începutul lunii iunie, subliniind astfel parteneriatul strategic cu UDMR, a dezvăluit joi ministrul ungar al transporturilor, János Lázár, potrivit Maszol.

În cadrul conferinței de presă susținute la Oradea, ministrul ungar a subliniat că nu doar maghiarii care trăiesc în Ținutul Secuiesc, ci și cei care locuiesc în zonele dispersate sunt importanți și că urmăresc în continuare să promoveze prosperitatea în patria lor.

Din acest motiv, se promovează dezvoltarea economică comună în regiunile limitrofe de graniță, de exemplu, în zona Ungariei se lucrează deja la conectarea județului Satu Mare la rețeaua de autostrăzi din Ungaria, dar dacă există tendința de a face acest lucru în județul Bihor sau în Oradea, vor consolida și legătura cu Debrecen.

Mai presus de toate, însă, este nevoie de aderarea României la Schengen și este important ca granița să fie eliminată. Acest lucru este în interesul social, național și economic al Ungariei, a spus Lázár, amintind că guvernul ungar a susținut în mod constant acest lucru și continuă să îl considere crucial.

romania ungaria steag harta
Steagurile şi hărţile României şi Ungariei / SURSA FOTO: Dreamstime

Nu ar fi un mesaj bun dacă UDMR nu ar ajunge la 5%

De asemenea, Lázár a vorbit despre faptul că Cseke Attila, președintele filialei județene Bihor a UDMR și candidat la președinția Consiliului Județean. În opinia sa, astăzi „nu există niciun primar care să poată vorbi de rău despre el”.

El a spus că îl susține ca pe un prieten în campania electorală. La fel ca în cazul UDMR, al cărui rol crede că a ajutat la protejarea și construirea comunității maghiare locale.

„Suntem aliați buni (…), dar nimeni nu îi poate reprezenta pe maghiarii din Transilvania în Parlamentul European mai bine decât maghiarii din Transilvania, iar acest lucru este foarte necesar”, a declarat Lázár la vot.

În opinia sa, unul dintre cei mai mari dușmani ai alegerilor este pasivitatea, iar celălalt este competiția. El a subliniat că nu ar fi un mesaj bun dacă UDMR nu ar ajunge la 5%, deoarece acest lucru va avea un impact și asupra alegerilor parlamentare din toamnă.

De asemenea, a vorbit despre faptul că pe ordinea de zi se află probleme importante și, din cauza războiului care se desfășoară în Ucraina, nu contează cine stă în Parlamentul European.

„Există o miză maghiară și o miză europeană”, a explicat dl Lázár.

Relația dintre Fidesz și UDMR este în interesul național maghiar

De asemenea, el a subliniat că ultimele zile au arătat că politica nu trebuie să se bazeze pe incitarea la ură în lume, iar UDMR are, de asemenea, responsabilitatea de a arăta un semn partidelor extremiste antimaghiare din Ungaria.

„Cine este dușmanul maghiarilor din Transilvania este dușmanul Ungariei”, a declarat Lázár.

În legătură cu disensiunile electorale, el a calificat candidatura separată drept o greșeală gravă și chiar o tragedie, deoarece, în opinia sa, cine slăbește UDMR-ul întărește partidele românești.

În opinia lui Cseke Attila, relația dintre Fidesz și UDMR este în interesul național maghiar și a mulțumit, de asemenea, guvernului ungar pentru sprijinul acordat, prin intermediul căruia au loc investiții importante în infrastructura din România.

El a subliniat că el și János Lázár au avut păreri similare în mai multe privințe și consideră că o idee importantă în actuala sa campanie este aceea că dezvoltarea este pentru toată lumea.

„Mediul rural și marile orașe trebuie dezvoltate împreună, dar, în același timp, alegerile din 9 iunie reprezintă o provocare importantă, iar miza nu este doar doi europarlamentari maghiari din partea UDMR în Parlamentul European, ci și faptul că maghiarii din Bazinul Carpatic trebuie să aibă o reprezentare unitară și o voce unită”, a spus Cseke.