Afacerile Ithaca din Norvegia includ 14 licenţe în sectorul norvegian al Mării Nordului, trei dintre ele fiind operaţionale. Dacă lucrările de explorare vor indica zăcăminte importante, Ithaca va obţine un bonus de până la 30 milioane de dolari, în funcţie de importanţa descoperirii, au anunţat vineri cele două companii.

Ithaca, care a achiziţionat zăcămintele norvegiene cu ocazia preluării firmei Valiant Petroleum în 2003, va utiliza câştigurile pentru a-şi plăti datoriile.

MOL îşi extind în mod active portofoliul din Marea Nordului, cea mai recentă tranzacţie în acest sens fiind achiziţionarea a şase licenţe de la Premier Oil, pentru 130 milioane de dolari, iar acordul cu Ithaca va marca intrarea companiei pe piaţa energiei din Norvegia.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul trei din 2015.

MOL, care are rafinării în Europa Centrală şi operaţiuni de explorare şi producţie în Ungaria, Croaţia, Rusia, Kurdistan, Pakistan şi în alte regiuni, a achiziţionat în 2013 participaţii în zăcăminte offshore din Marea Nordului.

Până în 2018, compania vrea să-şi majoreze producţia la 170.000 – 180.000 barili pe zi, de la 104.000 barili pe zi în prezent. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, MOL a alocat în 2015 aproape un miliard de dolari pentru cheltuieli de capital pe segmentul de explorare şi producţie.

Grupul MOL operează o reţea de peste 1.700 de benzinării în regiunea Europei Centrale şi de Est. În România, MOL deţine locul al patrulea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.AGERPRES