Într-o declarație recentă, László Parragh, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Ungaria (MKIK), și-a manifestat optimismul cu privire la perspectivele economice ale țării pentru anul 2024.

Creștere de 4-5% a economiei Ungariei în 2024

În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat în 2023, inclusiv războiul ruso-ucrainean, sancțiunile și perturbările economice, MKIK anticipează o creștere de 4-5% a economiei Ungariei în 2024, în comparație cu o scădere de 0,3% în 2023, informează Hungary Today.

Parragh a subliniat impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor, despre care spune că a provocat pierderi grave economiei maghiare. Factori precum creșterea prețurilor la energie, ratele ridicate ale inflației (17,7% în 2023) și creșterea ratelor dobânzilor au contribuit la provocările economice.

De asemenea, el a criticat creșterea veniturilor bugetare în concordanță cu inflația, subliniind că a existat un deficit de 1.000 de miliarde de forinți (2,6 miliarde euro) al veniturilor din TVA, din cauza deteriorării monetare și a unei scăderi semnificative a consumului.

Subliniind rolul crucial al fondurilor UE în politica economică, Parragh a subliniat contribuția lor la dezvoltare, îmbunătățirea balanței de plăți, sprijinul finanțelor publice, reducerea datoriei, stimularea creșterii economice și creșterea competitivității.

El a reafirmat și importanța accesului nestingherit la fondurile UE în reducerea riscului de țară.

Piaţa muncii rămâne stabilă, cu o rată scăzută a şomajului

Luna trecută, ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, declara că piaţa muncii rămâne stabilă, cu o rată scăzută a şomajului, în timp ce rata de ocupare a forţei de muncă este de 75%. De asemenea, inflația a atins nivelul de vârf de 25,7% în ianuarie şi a scăzut la 9,9% în octombrie. Vraga a mai spus că se aşteaptă ca deficitul bugetar (ESA) să se situeze la 5,2% din PIB anul acesta şi să scadă la 2,9% din PIB anul viitor.

Comisia Europeană previziona în cazul Ungariei un deficit bugetar de 5,8% din PIB anul acesta şi de 4,3% din PIB anul viitor. De asemenea, Executivul comunitar previzionează un declin al economiei Ungariei de 0,7% în 2023 şi un avans de 2,4% în 2024.

Barnabas Virag, adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei, a declarat că reducerea ratei inflaţiei este o provocare în Europa Centrală, iar faptul că inflaţia se situează la aproximativ 3% în zona euro şi în SUA este un semn bun. Oficialul se aşteaptă ca până la finalul anului rata inflaţiei în Ungaria să scadă la aproximativ 7%, iar rata dobânzii să fie sub 11%.

România nu depășește Ungaria din punct de vedere economic

Potrivit Institutului Nézőpontm din Ungaria, „România nu este înaintea Ungariei din punct de vedere economic”. Institutul a emis recent un comunicat de presă. Aici, dezvăluie date statistice despre economia celor două state.

Conform datelor Eurostat pentru anul 2022, România nu a reușit să depășească Ungaria în privința creșterii economice. Statistica a vizat puterea de cumpărare, conform calculelor realizate de Institutul Nézőpont.

Comunicatul oferă clarificări cu privire la informațiile apărute în presă referitoare la datele Eurostat. Potrivit lor, România depășește Ungaria în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. În timp ce, în Ungaria, PIB-ul pe cap de locuitor al Ungariei, calculat după paritatea puterii de cumpărare, a fost de 76,6%, în România acesta s-a situat la 76,7%.

Specialiștii de la Institutul Nézőpont au efectuat o cercetare pentru a verifica dacă afirmația conform căreia România a depășit Ungaria din punct de vedere economic este întemeiată. Comunicatul institutului ungar anunță clar: „Pe baza datelor Eurostat, răspunsul este simplu: nu”.

România înregistrează un PIB calculat la cursul de schimb al pieței în valoare de 286 miliarde de euro. Acesta reprezintă o valoare de 1,7 ori mai mare decât PIB-ul Ungariei. Acesta este de 169 miliarde de euro. De asemenea, populația României este dublă față de cea a țării vecine. România are o populație de 19 milioane de locuitori în comparație cu cei 9,6 milioane de locuitori ai Ungariei.