Premierul ungar Viktor Orban interesat de achiziția postului Euronews

O investigație jurnalistică realizată de presa maghiară, franceză și portugheză, a dezvăluit că entități care au legătură cu premierul ungar Viktor Orban au participat în secret la preluarea principalului post de știri european, Euronews.

Fondul de investiții Alpac Capital, care are sediul în Portugalia, este oficial responsabil pentru achiziționarea unei participații majoritare la Euronews în iulie 2022, cu suma de aproximativ 170 de milioane de euro. Cu toate acestea, cel puțin o treime din fonduri provin din surse conectate la Viktor Orban, conform dezvăluirilor făcute de site-ul maghiar de investigații Direkt36, cotidianul francez Le Monde și săptămânalul portughez Expresso.

Documentele interne sugerează că decizia de a participa la această tranzacție a avut un caracter politic, cu scopul de a influența direcția editorială a Euronews și de a reduce presupusa „simpatie de stânga” a postului de știri, având în vedere influența sa asupra politicii Uniunii Europene.

Directorul Alpac Capital, Pedro Vargas David, este, de asemenea, fiul fostului europarlamentar Mario David, cunoscut pentru relațiile sale strânse cu Viktor Orban.

În plus, principalul partener al guvernului ungar în comunicare, New Land Media, a furnizat un împrumut de 12,5 milioane de euro unei filiale maghiare a Alpac Capital, care a fost implicată în achiziție.

Îngrijorări privind independența editorială în cadrul postului TV

Aceste informații au stârnit preocupări cu privire la independența editorială a Euronews, mai ales în ceea ce privește acoperirea subiectelor maghiare și europene. Cu toate acestea, pentru moment, jurnaliștii Euronews nu au observat nicio influență editorială evidentă.

Pe de altă parte, sindicatele au atras atenția asupra contractelor de publicitate semnate cu țări precum Azerbaidjan și Arabia Saudită, susținând că acestea ar putea afecta conținutul editorial al postului de știri.

Euronews, Szechenyi Funds și New Land Media nu au răspuns la solicitările de comentarii, iar secretarul de presă al lui Viktor Orban a declarat că guvernul ungar „nu știe” de acordul în cauză.

Euronews, un post de știri non-stop lansat în 1993, cu o audiență de peste 400 de milioane de gospodării din 160 de țări, a trecut prin schimbări majore în ultimii ani, inclusiv restructurări și reduceri de personal.