Ungaria face mișcarea momentului în Europa. Anunțul a fost făcut de premierul Viktor Orban. Potrivit acestuia, naţionaliştii ungari îşi vor uni forţele cu partide de aceeaşi factură din Italia şi Polonia pentru a reorganiza politica de dreapta europeană, informează Reuters. Acest lucru ar putea însemna alianța momentului în Europa.

Totodată, Viktor Orban a spus și motivul acestei decizii. Mai exact, premierul ungar susține că în ultimii ani Fidesz s-a distanţat de Partidul Popular European (PPE) din cauza chestiunilor precum fiscalitatea, migraţia, dar şi gestionarea pandemiei de COVID-19.

De menționat este faptul că joi, Fidesz a părăsit Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formaţiunea politică ungară a ieşit şi din grupul europarlamentar al PPE, denunţând adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

În următoarea perioadă, Partidul Popular European urma să se reunească pentru a decide excluderea Fidesz, cerută de preşedintele său, polonezul Donald Tusk, şi de 13 partide membre, adunate în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi din state scandinave.

De cealaltă parte însă, Fidesz nu a mai așteptat decizia și a preluat iniţiativa, anunțându-și plecarea.

Anunțul făcut de Fidesz

Într-o postare pe contul personal de Twitter, vicrepeședintele Fidesz responsabilă pentru afaceri externe, Katalin Novák, a anunțat joi, că părăsește PPE. Totodată, după ce a părăsit grupul parlamentar PPE, Fidesz a decis să părăsească și partidul popularilor europeni și încă nu se știe în ce familie politică europeană va activa.

Trebuie menționat faptul că, pe 3 martie, Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a adoptat, pe data noile reguli care permit suspendarea Fidesz , partidul premierului maghiar, Viktor Orban. Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reacționat rapid la decizia grupului PPE. Acesta a trimis o scrisoare președintelui grupului, Manfred Weber. În document, Orban a anunțat că europarlamentarii Fidesz vor părăsi imediat grupul popularilor europeni din Parlamentul European.

De asemenea, începând cu luna martie 2019, Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.

Situația nu este întâmplătoare. Viktor Orban avertizase din timp că ă partidul său va părăsi grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European şi nu va aştepta să fie suspendat în conformitate cu viitoarele reguli.