Întreprinderea de construcții de mașini, Rába, din Győr, ar putea participa la cooperarea germano-ungară pentru fabricarea vehiculelor de luptă pentru infanterie.

În vederea realizării unui sistem de armament prin folosirea unei tehnologii performante se vor implica și firmele din Cehia, contribuind astfel la consolidarea relațiilor dintre Ungaria şi Cehia în domeniul industriei de armament.

Compania germană caută parteneri ungari

”De ani de zile dezvoltăm un parteneriat cu fabrica Rába din Győr pentru producerea autocamioanelor”, a declarat într-un interviu acordat ziarului ceh Ekonomický deník, directorul executiv al companiei Rheinmetall Defence (RM), Oliver H. Mittelsdorf, referitor la faptul că această companie germană caută parteneri ungari în vederea producerii vehiculelor de luptă pentru infanterie Lynx care vor fi achiziționate de armata ungară.

La întrebarea ziarului ceh, vicepreședintele responsabil cu comercializarea vehiculelor pe șenilă al companiei RM a adăugat că în ceea ce privește Ungaria, nu poate vorbi, deocamdată, despre detalii, numărul exact al vehiculelor pe șenilă care urmează să fie fabricate nu sunt publice.

Oliver H. Mittelsdorf a menționat, însă, că în privința achiziției armata cehă și cea ungară pot fi comparate. De menționat că la licitația lansată de Cehia pentru furnizarea a 210 vehicule de luptă pe șenilă pentru infanterie, compania RM este una dintre ofertante, potrivit MAGYAR NEMZET.

Vehicule de luptă pentru infanterie

Cehia dorește să achiziționeze vehicule de luptă pentru infanterie Lynx în valoare de 52 de miliarde de coroane. Directorul executiv al companiei RM a vorbit și despre o cooperare central-europeană a celor trei țări, Ungaria, Germania și Cehia, în domeniul industriei de armament.

”Trebuie să găsim posibilitățile de cooperare dintre firmele cehe și ungare”, a afirmat Oliver H. Mittelsdorf, care a subliniat că vor încerca să identifice nu o soluție optimă, ci o soluție care va fi cea mai bună pentru toată lumea.

Potrivit directorului executiv, ideal ar fi dacă ar putea fi implicate în această cooperare și alte țări ale regiunii, membre ale UE și NATO.

S-au intensificat relațiile ungaro-cehe în domeniul industriei de armament

Afirmația directorului executiv al companiei RM este susținută, în oarecare măsură, de faptul că după încheierea programului de achiziție militară, lansat în 2004, la întreprinderea Rába din Győr linia de fabricare a seriei H a autocamionalor de teren a fost lichidată la începutul acestui an.

Între timp, fabrica Rába livrează pentru RM, din 2017, piese de schimb pentru autocamioane militare. Ba mai mult, s-au intensificat și relațiile ungaro-cehe în domeniul industriei de armament.

La Kiskunfélegyháza, județul Bács-Kiskun, sunt fabricate, sub licență cehă, pentru forțele armate ungare pistoale, mitraliere și carabine, iar la fabrica de avioane Aero Vodochody din Cehia compania ungară Aero Investment Partners Zrt este acționarul majoritar.

Ziarul ”Magyar Nemzet” a relatat anterior că în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate față de NATO de Armata Ungariei, statul ungar a înființat o firmă mixtă pentru fabricarea vehiculelor de luptă pentru infanterie Lynx împreună cu firma germană Rheinmetall.