Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că se aşteaptă la o relansare economică rapidă în urma pandemiei de coronavirus, adăugând că planul de redresare al guvernului său se va concentra pe locurile de muncă, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

“Nu mă număr printre cei mai optimişti oameni, dar nici nu sunt un pesimist. Mă aştept la o relansare rapidă”, a afirmat el într-un interviu pentru postul public de radio.

Ungaria a menţinut o interdicţie naţională de deplasare timp de peste o lună, ceea ce a dus la pierderea a mii de locuri de muncă.

Orban a precizat că îşi doreşte recuperarea acestor locuri de muncă pierdute, spunând că asta reprezintă cea mai importantă parte a planurilor sale de management al crizei.

Starea de urgență din Ungaria va fi ajustată în luna mai

Premierul a mai anunţat că intenţionează să înlocuiască actuala stare de urgenţă care impune interdicţii de ieşire din casă pentru populaţie cu o versiune ajustată, mai relaxată, începând din prima parte a lunii mai, pentru reluarea treptată a activităţii.

Potrivit lui Orban, noile reguli se vor concentra pe bătrâni, bolnavi şi locuitorii marilor oraşe, pentru că aceste persoane sunt expuse unui risc mai mare.

Prim-ministrul a spus că pentru aceste categorii vor fi introduse reguli speciale, care sunt în prezent sub analiză, potrivit MTI.

Numărul persoanelor decedate din cauza coronavirusului a crescut cu 11 în Ungaria, a anunţat vineri site-ul oficial al guvernului de la Budapesta dedicat pandemiei, precizând că este vorba de pacienţi în vârstă care sufereau de boli cronice.

Numărul total al morţilor a ajuns astfel la 250, potrivit MTI.

În Ungaria s-au înregistrat de asemenea 99 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, iar numărul total al contaminărilor a ajuns la 2.383. Cele mai multe cazuri – 1.221 – se înregistrează în Budapesta.