Decizia a venit după ce Executivul UE a propus suspendarea unor fonduri de aproximativ 7,5 miliarde de euro destinate statului ungar, din cauza corupţiei.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu Uniunea Europeană. Acesta a declarat că speră că măsurile Ungariei vor fi suficiente pentru a convinge Comisia UE că vor fi implementate suficiente garanţii pentru a proteja fondurile UE.

Decizia vine după ce Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei, primul astfel de caz în Uniunea celor 27 de state membre, aceasta fiind în conformitate cu o nouă sancţiune menită să protejeze mai bine statul de drept în UE.

”Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, într-un comunicat al Comisiei Europene.

Este vorba despre suma de 7,5 miliarde de euro care reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022.

Ungaria va prezenta săptămâna viitoare noi legi pentru deblocarea fondurilor UE

Guvernul Ungariei va înainta săptămâna viitoare Parlamentului noi legi pentru a pune capăt unui impas cu Comisia Europeană și a debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al premierului Viktor Orban

Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.

„Guvernul fie a acceptat solicitările Comisiei Europene, fie, în domeniile în care nu le puteam accepta, am reușit să ajungem la un compromis satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe de presă.

„În cadrul ședinței de astăzi, guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat”, a spus el, adăugând că guvernul lui Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă prin intermediul unui proces accelerat.

Noile legi sunt programate să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce, potrivit lui Gulyas, ar putea marca sfârșitul acțiunilor punitive împotriva Ungariei, în condițiile în care accesul la miliarde de euro atârnă în balanță.

„În loc de neîncredere reciprocă, seria constructivă de negocieri cu Comisia din ultimele două luni poate fi văzută ca un pas spre încredere reciprocă”, a declarat Gulyas, adăugând că Ungaria așteaptă decizia UE cu „un calm perfect”.