Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Bank of China, Tian Guoli, au semnat, miercuri, la Beijing, acordul privind emiterea de obligaţiuni denominate în yuani. Acordul va permite companiilor şi instituţiilor financiare din Ungaria şi din regiune să obţină împrumuturi de pe pieţele chineze de capital, au anunţat autorităţile ungare.

Ministerul Economiei de la Budapesta nu a furnizat detalii privind mărimea şi perioada în care va avea loc emisiunea, dar a anunţat că 'Ungaria este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care va emite bonduri în yuani'.

În 2014, Bank of China a deschis un centru regional în Budapesta, iar Banca Centrală a Chinei (PBOC) a desemnat recent această sucursală ca centru de clearing pentru tranzacţii în yuani în regiune. Capitala Ungariei a devenit astfel al cincilea centru de clearing pentru tranzacţii în yuani din Europa, după Londra, Paris, Frankfurt şi Luxemburg.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial. (Sursa: Agerpres)