Ungaria revendică regiunea ucraineană Transcarpatia

Laszlo Toroczkai, liderul partidului maghiar de extremă dreapta Mi Hazank, a declanșat o controversă semnificativă.

El a anunțat că revendică regiunea ucraineană Transcarpatia în eventualitatea în care Ucraina își pierde statalitatea în urma războiului cu Rusia.

„Dacă suveranitatea statală a Ucrainei va înceta să mai existe din cauza războiului, Mi Hazank va revendica Transcarpatia ca unic partid parlamentar”, a declarat Toroczkai.

În cadrul declarațiilor sale, Toroczkai a subliniat influența „finanțiștilor internaționali” în declanșarea conflictului ucrainean. El i-a acuzat că au cauzat un război care „va distruge Europa și va îngropa economia continentului.”

Potrivit liderului maghiar, presiunea financiară exercitată de BlackRock ar fi fost un factor determinant în declanșarea războiului din Ucraina. BlackRock este cel mai mare fond de investiții din lume. Are active de peste 10.000 de miliarde de dolari.

Toroczkai afirmă că „Ucraina a fost cumpărată de BlackRock”.

Ungaria, Ucraina
Steaguri Ungaria, Ucraina/ SURSA FOTO: Dreamstime

Mi Hazank cere încetarea războiului

Potrivit liderului Mi Hazank, partidul dorește încetarea imediată a focului din Ucraina. De asemenea, partidul său dorește:

  • instaurarea păcii
  • negocierea unui nou acord

Laszlo Toroczkai a mai declarat, în urmă cu doi ani, că își dorește ca Ungaria și Polonia să aibă din nou o graniță comună. Mesajul fusese transmit pe platforma X, fostul Twitter, cu ocazia Zilei Independenței Poloniei.

La momentul respectiv, alături de mesaj el a adăugat și o imagine realizată după ce Ungaria a luat Transcarpatia în 1939. În imagine, un polonez și un ungur se strâng de mână la frontieră.

Producția de armament ucraineană, pe o tendință ascendentă

Volodimir Zelenski spune că capacitatea de producție de arme a țării sale se află pe un „trend ascendent”.

Acest lucru vine în contextul în care există numeroase rapoarte conform cărora Ucraina este disperată să primească noi tranșe de arme și provizii din partea Occidentului, în timp ce Rusia își sporește accesul la munițiile de luptă.

Moscova nu numai că produce mai multe arme pentru trupele sale, dar îmbunătățește și aprovizionarea externă de la parteneri și aliați, precum Coreea de Nord și Iran.

Pe de altă parte, Occidentul continuă să șovăie în ceea ce privește acordurile cheie pentru a oferi Ucrainei stocuri care să se potrivească cu mașinăria de război a Rusiei.

Cel mai recent pachet de ajutor al lui Joe Biden pentru Ucraina este blocat în Congres, deoarece republicanii de linie dură refuză să îl susțină înainte ca problemele interne legate de imigrație să fie abordate, în timp ce Ungaria a blocat un pachet similar din partea Uniunii Europene, scrie Sky News.