Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj în Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria că Ministerul Construcțiilor și Transporturilor din această țară va impune interdicția de deplasare pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5 tone) în data de 1 Mai, în intervalul orar 06:00 – 22:00, conform orei locale.

Conform informațiilor furnizate de către MAE, transporturile umanitare, de animale vii, bunuri perisabile, combustibili și alte bunuri de primă necesitate nu vor fi afectate de aceste restricții.

Pentru mai multe detalii referitoare la restricțiile de circulație pentru camioanele de mare tonaj, puteți consulta adresa https://www.utinform.hu/en/static/kamionstop.

MAE dorește să reamintească cetățenilor români aflați în Ungaria că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:

  • Misiunea Diplomatică a României la Budapesta: +3613847689
  • Consulatul General al României la Szeged: +3662424431
  • Consulatul General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147
  • Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi
  • preluate de către operatorii Call Center-ului, disponibili în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu situații dificile, speciale sau de urgență pot apela și următoarele numere de telefon de urgență:

  • Ambasada României în Ungaria: +36305356912
  • Consulatul General al României la Szeged: +36306777980
  • Consulatul General al României la Gyula: +36306357181

MAE recomandă consultarea următoarelor pagini de internet:

camion
Restricţii pentru camioane de 1 Mai în Ungaria / SURSA FOTO: Dreamstime

Noi tarife pentru șoferii care circulă în Ungaria

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2024, în Ungaria au fost introduse noi taxe pentru camioanele care circulă pe drumurile din țară. Aceste taxe se aplică vehiculelor cu o greutate totală mai mare de 3,5 tone și constau în două componente distincte:

Taxa de infrastructură: Această taxă are ca scop acoperirea costurilor asociate construcției, întreținerii, exploatării și îmbunătățirii anumitor porțiuni de drum. Valoarea acestei taxe variază în funcție de lungimea segmentului de drum și de tipul acestuia (cum ar fi drumul expres sau drumul principal). Tariful de bază pentru această taxă este stabilit de lege și este influențat și de numărul de osii al camionului.

Taxa de externalitate: Această taxă este concepută pentru a acoperi costurile mediului asociate poluării fonice și atmosferice, precum și emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier. Mai multe puteți citi aici.