Ungaria, ce va prelua președinția UE din 1 iulie, susține aderarea Republicii Moldova

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a subliniat vineri interesul Ungariei pentru o strânsă cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Acest lucru vine în urma discuțiilor purtate la Budapesta cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi.

Szijjarto a reiterat sprijinul Ungariei pentru accelerarea integrării Moldovei în cadrul Uniunii Europene. Sprijinul va fi, mai ales, în timpul președinției ungare a UE în a doua jumătate a acestui an.

În cadrul conferinței de presă comune alături de omologul său din Republica Moldova, ministrul de Externe al Ungariei a remarcat că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări semnificative.

„Tratamentul cel mai eficient” este consolidarea relațiilor cu statele partenere din afara blocului, se arată într-un comunicat de presă.

Peter Szijjarto a adus în discuție faptul că și Ungaria a întâmpinat „dificultăți” în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană.

El a asigurat că guvernul ungar este dispus să ofere sprijin pentru ca Republica Moldova să finalizeze acest proces cu succes.

Fiecare țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană trebuie evaluată în funcție de propriile sale performanțe.

Ungaria este preocupată cu privire la situația în care unele țări ar putea deveni „ostatice” ale celor cu performanțe mai slabe în procesul de integrare.

El a făcut referire la Albania și Macedonia de Nord.

„Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi dorim să arătăm în avans că nu vom sprijini ca integrarea Republicii Moldova să fie legată de cea a altei ţări”, a punctat Szijjarto.

Peter Szijjarto a adăugat că Ungaria sprijină extinderea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

De asemenea, țara mai sprijină și:

  • liberalizarea pactului privind transportul de mărfuri
  • alocarea de fonduri din Instrumentul European pentru Pace către Republica Moldova pentru a-și dezvolta capacitățile de apărare.

„Dacă prima reuniune a comisiei interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova la UE nu are loc până în iunie, o vom organiza la începutul preşedinţiei ungare a UE pentru a contribui la accelerarea acestui proces”, a precizat ministrul ungar.

ministrul de Externe din Ungaria
Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Oficiali moldoveni vor beneficia de pregătire

Pe parcursul întâlnirii bilaterale de vineri, a fost încheiat un acord care prevede ca 50 de oficiali publici moldoveni să primească formare la Academia Diplomatică Ungară.

Ei primesc formare pentru a se ocupa de armonizarea legislației și implementarea reformelor necesare în procesul de aderare la UE.

Peter Szijjarto a adus în discuție și relațiile bilaterale dintre Ungaria și Republica Moldova. El a remarcat că volumul comerțului bilateral a înregistrat o creștere de 2,5 ori începând din 2010.

În același timp, exporturile ungare sunt în mare parte susținute de industria farmaceutică și cea alimentară.

El a subliniat importanța băncii ungare OTP. Aceasta a devenit unul dintre principalii jucători din sectorul bancar local.

Totodată, a adus în atenție faptul că WizzAir va relua din 2 aprilie rutele directe Budapesta-Chișinău.

„Ungaria este un susţinător dedicat al procesului de integrare al Republicii Moldova şi semnarea acordurilor de astăzi arată clar că această susţinere se bazează pe acţiuni reale”, a notat Szijjarto.

Ungaria, harta
Harta Ungariei / SURSA FOTO: Dreamstime

Peter Szijjarto, critic la adresa Verei Jourova

În cadrul aceleiași conferințe de presă, într-un răspuns la o întrebare legată de criticile recente formulate de vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, Szijjarto a menționat că aceasta a manifestat de mai multe ori în ultimii ani o puternică aversiune față de Ungaria.

El spune, de asemenea, că ea pur și simplu îi disprețuiește pe unguri.

„Probabil i se pare ciudat, dar în Ungaria guvernul a fost ales de popor într-un mod democratic”, spune el.

Oficialul maghiar a mai spus că ea pune la îndoială caracterul democratic al sistemului politic. Acest lucru, totuși, este o mare insultă.

„Verei Jourova ar trebui să-i fie ruşine pentru prestaţia sa din ultimii ani, deoarece Uniunea Europeană este într-o stare mai proastă decât atunci când şi-a început activitatea Comisia Europeană, iar Vera Jourova a jucat un rol important în acest sens”, a declarat el.

Referindu-se la remarcile făcute săptămâna trecută de ambasadorul SUA, David Pressman, Peter Szijjarto a menționat că acestea ar trebui privite ca fiind opiniile unui activist politic de stânga.

El l-a îndemnat pe ambasadorul american să nu uite câți dintre compatrioții săi au fost evacuați din Afganistan cu ajutorul Ungariei.