Ungaria pregătește o mutare importantă în campania de vaccinare. Organismul ungar de reglementare în sectorul sanitar a aprobat, miercuri, vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V. Informația a fost a relatată de portalul Index.hu, care citează surse neprecizate, transmite Reuters.

Autoritățile din Ungaria nu au confirmat oficial

Cu toate acestea, Institutul Naţional de Farmacie şi Nutriţie al Ungariei (NNK) nu a reacţionat deocamdată la această informaţie. Totuși, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat în aceeaşi zi agenţiei MTI că experţii acestui institut sunt în prezent în Rusia. Motivul ar fi acela pentru a examina procesul de producţie al vaccinului Sputnik V. Joi vor avea loc discuţii cu reprezentanţii autorităţii sanitare ruse.

Guvernul maghiar a primit un precontract pentru vaccinuri

Ministrul Szijjarto a mai explicat că guvernul de la Budapesta a primit un precontract pentru achiziţia de vaccinuri Sputnik V. Ungaria are nevoie rapidă de o mare cantitate de vaccin sigur şi eficient, a spus acesta. Motivul ar fi acela că boala ia în această ţară circa 100 de vieţi zilnic şi restricţiile antiepidemice costă economia aproximativ 10 miliarde de forinţi pe zi (circa 30 de milioane de euro), a mai şeful diplomaţiei ungare.

În acest context, Ungaria evaluează de asemenea vaccinul chinezesc Sinopharm şi este singura ţară membră a UE ce are în vedere achiziţia de vaccinuri în afara schemei gestionate la nivel comunitar de Comisia Europeană, considerată prea lentă.

Rusia cere UE aprobarea vaccinului Sputnik V în Europa

Rusia solicită aprobarea vaccinului anti-COVID. Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) a anunţat că experţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au avut o consultare ştiinţifică cu echipa care a dezvoltat vaccinul Sputnik V la care au participat peste 20 de experţi şi specialişti, anunță EFE.

“Recomandările în baza dezbaterii vor fi trimise dezvoltatorilor vaccinului Sputnik V în următoarele 7 sau 10 zile”, a informat FIDR. Până în prezent, vaccinul Sputnik V a fost autorizat în Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay şi Turkmenistan.

FIDR a informat de asemenea că, vineri 22 ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va demara procedurile pentru prezentarea preliminară a solicitării de autorizare a vaccinului Sputnik V.