Fondul Monetar Internaţional vine cu un mesaj important pentru autoritaţile din Germania. Acestea sunt îndemnate să menţină sprijinul acordat companiilor locale, prin intermediul ajutoarelor de stat.

Numărul insolvenţelor ar putea exploda în Germania, avertizează FMI, în momentul în care se va renunţa la acest sprijin guvernamental. Ce a mai transmis Fondul în documentul său?

FMI: Numărul insolvenţelor ar putea creşte alarmant dacă se elimină sprijinul

Una din zece companii germane e menţinută pe linia de plutire de către sprijinul guvernamental. Altfel, aceste companii ar fi dat faliment în perioada pandemiei, arată un raport publicat marţi de FMI, transmite Reuters.

Fondul avertizează în acest document că, după ce acest sprijin va fi eliminat, numărul insolvenţelor ar putea creşte exploziv, ceea ce va slăbi băncile germane. Analiza mai arată că impactul pandemiei este resimţit mai puternic în cazul hotelurilor şi restaurantelor, unde aproape o treime din împrumuturi ar fi ajuns să nu poată fi plătite fără ajutorul statului.

Ce include ajutor de stat dat companiilor germane?

Sprijinul oferit de Guvernul condus de Angela Merkel include, printre altele, garanţii, granturi şi scutiri de la depunerea cererii de plasare în insolvenţă. El a fost unul dintre cele mai generoase din rândul statelor din Europa Occidentală, arată un studiu publicat de Centrul de reflexie Bruegel.

„Când eşti într-o criză de asemenea magnitudine şi există atât de multă incertitudine în jurul pandemiei şi al direcţiei revenirii, este întotdeauna mai bine să fii excesiv de prudent”, spune Shekhar Aiyar, şeful misiunii FMI în Germania.

Acesta a prognozat că va fi nevoie de un număr de echilibristică atunci când va fi retras sprijinul guvernamental, precum măsura Kurzarbeit de subvenţionare a programului redus de lucru. Circa 6 milioane de germani erau înscrişi în programul Kurzarbeit în luna aprilie a anului trecut. Aproximativ 2 milioane beneficiau şi la finalul anului de acest program.

Economia Germaniei ar trebui să crească cu 3,5% în acest an, crede FMI

FMI a sfătuit Guvernul de la Berlin să analizeze posibilitatea unor măsuri de sprijin suplimentar pentru companiile care au nevoie de lichidităţi sau sunt în pericol de insolvenţă, chiar dacă afacerile lor sunt viabile. În plus, autorităţile ar trebui să menţină sprijinul pentru piaţa muncii din Germania pentru a evita pagube de durată.

Economia germană va stagna în primul trimestru al acestui an, dar va reveni pe creştere pentru restul anului, consideră FMI. Pe ansamblul anului 2021, FMI estimează că PIB-ul Germaniei va înregistra un avans de 3,5%. Acest salt ar veni după o contracţie de 5% anul trecut, potrivit estimărilor iniţiale ale Oficiul federal de statistică.