Pandemia de coronavirus a afectat puternic economia mondială, iar asta a dus şi la probleme la nivelul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

O recunoaşte chiar directorul instituţiei, Kristalina Georgieva, care spune că s-ar putea recurge la o soluţie care a fost în ultima perioadă blocată de către Statele Unite, sub mandatul lui Donald Trump.

FMI, nevoit să găsească noi resurse

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat luni că perspectivele economiei mondiale rămân foarte incerte din cauza pandemiei. Ea afirmă că, odată cu creşterea decalajelor dintre ţările bogate şi cele sărace, FMI este obligat să caute noi resurse, scrie Reuters.

Astfel, o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de FMI, ar pune la dispoziţia statelor membre un spaţiu fiscal mai extins pentru a răspunde la criza sanitară şi a accelera tranziţia la economia digitală şi cea “verde”, a mai precizat Georgieva.

Statele Unite au blocat până acum o nouă alocare de DST

Statele Unite, cel mai mare acţionar la FMI, au blocat o astfel de măsură în timp mandatului lui Trump. Washingtonul susţinea că asta ar furniza mai multe resurse ţărilor bogate, având în vedere că alocarea DST se va face proporţional cu cota parte deţinută de fiecare ţară la FMI.

Ministrul suedez al Finanţelor a precizat şi ea că nevoia de lichiditate rămâne la un nivel ridicat, adăugând că se va consulta cu statele membre cu privire la opţiunile care există pentru creşterea lichidităţii. Magdalena Andersson ocupă postul postul de preşedinte al Comitetului Financiar şi Monetar (CMFI), forul de conducere al FMI.

Este important să ne extindem capacitatea de a sprijini ţările care au rămas în urmă

Kristalina Georgieva a subliniat că FMI şi-a majorat rapid finanţarea preferenţială pentru pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a aproximativ 20 de miliarde de dolari sub formă de DST-uri existente. Acestea ar urma să continue să joace un rol important, dar este nevoie şi de alte măsuri, a apreciat directorul FMI.

“Va continua să fie important, poate chiar mai important, pentru noi să putem să ne extindem capacitatea de a sprijini ţările care au rămas în urmă”, a spus Georgieva.

Aceasta a adăugat că opţiunea de a derula o nouă alocare de DST-uri, o măsură comparabilă cu o bancă centrală care tipăreşte bani, nu a fost niciodată exclusă complet de statele membre ale FMI, adăugând că unele ţări au continua să discute această posibilă alocare.