Ungaria trebuie să își mențină suveranitatea politicii externe

Peter Szijjarto a declarat luni, pe 4 decembrie, că Europa se află în cea mai dificilă situație de securitate de la sfârșitul Războiului Rece. Atât pe continent, cât și în imediata sa vecinătate, războiul face ravagii. La toate acestea, de adaugă și criza migrației, care durează de opt ani, a mai punctat ministrul maghiar de Externe.

Tocmai de aceea, spune Peter Szijjarto, Ungaria trebuie să își mențină suveranitatea politicii externe, în ciuda presiunilor, notează Magyar Hirlap.

„Așadar, tocmai în acest context de securitate trebuie adusă la succes strategia de politică externă a Ungariei, din a cărei suveranitate nu am cedat nicio iotă nici măcar în perioada trecută și nu vom ceda nici în viitor. (…)

Cel mai important scop și îndatorire a acestei politici externe este garantarea securității fizice și economice a țării”, a declarat el.

Strategia europeană privind războiul din Ucraina a eșuat

Șeful diplomației maghiare a vorbit întâi despre conflictul armat din Ucraina. Acesta a spus că strategia europeană a eșuat în mod clar, Rusia nu a fost pusă în genunchi, nu s-a ajuns mai aproape de pace.

De asemenea, măsurile dispuse au afectat grav competitivitatea statelor membre.

„Cu toate acestea, până astăzi, vedem că în loc de intenția de pace, în regiunea noastră vin armele”, a declarat el.

Peter Szijjarto a adăugat că „cei care susțin că soluția este pe câmpul de luptă, greşesc, deoarece acolo sunt doar morți și distrugeri, şi greşesc şi cei care cred că evoluțiile pe câmpul de luptă ne vor apropia de pace”.

Oficialul maghiar a salutat atitudinea responsabilă de care a dat dovadă majoritatea membrilor NATO. La reuniunea miniștrilor de Externe de săptămâna trecută, s-a decis să se facă tot posibilul pentru a evita o confruntare directă cu Rusia.

Asta pentru că ar risca declanșarea celui de-al treilea război mondial. Acesta a adăugat că propunerile de reformă formulate pentru Kiev includ – la iniţiativa Ungariei – şi respectarea drepturilor minorităților naționale.

Șeful diplomației de la Budapesta a amintit că toate promisiunile Guvernului ucrainean de până acum s-au dovedit a fi goale în acest domeniu. Potrivit lui, Ungaria are o așteptare clară de a restabili situația înainte de 2015 cu privire la drepturile minorităților din Ucraina.

Ungaria se opune relocării migranţilor ilegali în Europa

Peter Szijjarto a vorbit, de asemenea, despre problema migrației. Potrivit lui, anul acesta, la granița de sud a Ungariei au fost împiedicate 200.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei. Anul trecut, au fost 275.000.

„Ne vom opune în continuare presiunii de la Bruxelles, a cărei scop este relocarea migranţilor ilegali în Europa, conform unor cote. Consecința directă a politicii de migrație a Uniunii Europene este amenințarea tot mai mare a terorismului, formarea de societăți paralele și frecvența tot mai mare a războaielor între bande în Occident.

Migrația și terorismul formează un cerc vicios, motiv pentru care Guvernul sprijină acțiunile antiteroriste la nivel mondial, Ungaria contribuie la maximum posibil la operațiuni, de exemplu, anul viitor va trimite soldați şi în Ciad”, a spus el.

Ministrul maghiar de Externe şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea din cauză că traficanții de persoane au tras cu arme automate în grănicerii ungari în mai multe cazuri.

„Față de această situaţie auzim declarațiile de la Bruxelles că avem nevoie de ambițiile și imboldul adus de migranți. Mulțumim foarte mult, cu siguranță nu avem nevoie de acest tip de ambiție și imbold aici, în Ungaria”, a conchis Peter Szijjarto.