Decizia nu constituie o surpriză pentru analişti având în vedere că la precedenta şedinţă, în luna iulie, guvernatorul MNB, Gyorgy Matolcsy, a promis că va menţine dobânda de bază la un minim record pentru o perioadă lungă de timp, după ce în ultimii trei ani a redus-o de 29 de ori. 

Scăderea costurilor materiilor prime a dus la relaxarea presiunilor asupra preţurilor, în timp ce creşterea economică sub aşteptări este un argument pentru o politică monetară relaxantă, consideră analistul ING Groep NV, Andras Balatoni. În luna iulie, rata anuală a inflaţiei în Ungariei a fost de 0,4%, mult sub ţinta de 3% a Băncii centrale iar Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere anuală de 2,7% în al doilea trimestru, faţă de un avans de 3,5% în primele trei luni. 

În pofida relaxării politice monetare de către Banca centrală a Ungariei şi a turbulenţelor de pe pieţele emergente forintul ungar a fost relativ rezistent. În ultima lună moneda ungară s-a depreciat cu doar 0,4% în raport cu moneda euro, datorită excedentului de cont curent, stabilităţii politice şi controlului fiscal.

AGERPRES