Parlamentul din Ucraina a cedat în fața cererilor lansate de Ungaria. Autoritățile de la Kiev au aprobat vineri, 8 decembrie, trei proiecte de lege necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Ungaria se opune ferm candidaturii Ucrainei

Printre acestea se află care vizează drepturile minorităților naționale. Este vorba despre o cerere critică din partea Ungariei, care se opune candidaturii țării la UE, conform Reuters.

Potrivit sursei menționate, deputatul Yaroslav Zhelezniak a transmis pe Telegram că membrii parlamentului au votat în ultima ședință pentru legea privind drepturile minorităților.

Aceștia au luat în considerare evaluarea experților Consiliului European.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor etnicilor maghiari din vestul Ucrainei. Autoritățile din Ungaria au subliniat că este vorba în mod special despre educație.

Celelalte două proiecte de lege adoptate se referă la următoarele puncte:

  • creșterea numărului de personal în cadrul Biroului Național Anticorupție;
  • o putere suplimentară pentru Agenția Națională de Prevenire a Corupției pentru verificarea bunurilor.

„Chiar acum, parlamentul ucrainean a adoptat cu majoritate constituțională trei din cele patru legi identificate de Comisia Europeană ca fiind restante în raportul privind extinderea UE”, a transmis vicepremierul Olha Ștefănișna pe X.

De asemenea, acesta a adăugat că o a patra cerință a fost aprobată marți de executiv. Este vorba despre o lege privind lobby-ul. Amintim că cei 27 de lideri naționali ai UE urmează să decidă săptămâna viitoare dacă acceptă sau nu recomandarea Comisiei Europene de a invita Kievul să înceapă negocierile de aderare.

Consiliul UE a cedat în fața lui Viktor Orban

Miniștrii de finanțe ai statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) revizuit al Ungariei și au acordat țării o tranșă de 920 de milioane de euro din fondurile prevăzute în acest plan de redresare post-pandemie. Această tranșă urmează să fie plătită Ungariei în luna ianuarie.

Comisia Europeană blocase accesul Ungariei la fondurile de coeziune și la cele din planul european de relansare post-pandemie. Autoritatea europeana acuza o încălcare a statului de drept de către premierul ungar Viktor Orban. Aprobarea PNRR-ului Ungariei și eliberarea acestei tranșe de 920 de milioane de euro au fost anunțate anterior de Comisia Europeană pe 23 noiembrie.