Ungaria, de la spitale interzise jurnaliștilor, la date vechi despre COVID

În Ungaria lui Viktor Orban, Covid-19, aşa cum a reamintit şi Associated Press, a devenit un subiect de evitat, inconfortabil și politizat. O bătălie în care se află pe de-o parte guvernul central care-i acuză de defetism pe cei care vor să vadă clar cum stau lucrurile, iar de cealaltă parte mass-media, opoziția și sindicatele medicale care cer claritate și date actualizate privind internările la terapie intensivă, spitalizările și decesele, susține ilfattoquotidiano.it

O abordare care a generat neîncredere în rândul populație, subminând indirect campania de vaccinare și obstacolând limitarea în timp util a focarelor. Un sondaj de opinie realizat de institutul Median privind felul în care guvernul ungar a gestionat pandemia a indicat că doar 36% dintre locuitori au o idee vagă despre câți oameni au fost uciși de Covid.

Ungaria a una dintre singurele două țări din Uniunea Europeană care a achiziționat vaccinuri non-occidentale

Faptul că mulți nu știu ce s-a întâmplat este legat de modul în care s-au desfășurat conferințele de presă de informare susținute în ultimele luni, ocazii în care autoritățile sanitare și polițiștii prezentau într-o manieră didactică acțiunile întreprinse pentru pedepsirea celor care au încălcat regulile de carantinare și  lăudau ştirile veștile pozitive, înflorindu-le, în încercarea de a da impresia unei reveniri la normalitate. O adevărată distorsiune a realității.

Site-ul Coronalevel raportează că incidența săptămânală a noilor cazuri de Covid este egală cu 196 de infecții la 100 de mii de locuitori. Parametrul s-a îmbunătățit constant de la începutul lunii decembrie, fapt care pare să indice că temuta variantă Omicron, mult mai contagioasă decât precedentele, nu s-a extins deocamdată. Rata de pozitivitate a testelor efectuate într-o zi este ridicată și a ajuns la 17,3% pe 23 decembrie. E drept că s-a înregistrat o reducere, în condițiile în pe 2 decembrie era de 25,3%. Rata de vaccinare este îngrijorătoare: doar 64% din populație a primit cel puțin o doză.

Fidesz, partidul prim-ministrului Orbán, este la putere de unsprezece ani și și-a consolidat controlul asupra tuturor instituțiilor independente din țară datorită adoptării unei serii de prevederi legislative și constituționale. Organizația neguvernamentală americană Freedom House, care întocmește în fiecare an  în fiecare națiune a lumii un raport detaliat privind respectarea drepturilor civile și politice, consideră că situația este deja compromisă și că Ungaria este doar parţial liberă.

Constituția protejează în mod oficial libertatea presei și există mass-media private aliniate opoziției. Majoritatea covârșitoare, care îmbrăţişează poziții pro-guvernamentale este foarte activă în criticarea dușmanilor lui Viktor Orban.

De asemenea, Ungaria a una dintre singurele două țări din Uniunea Europeană care a achiziționat vaccinuri non-occidentale, în special Sinopharm-ul chinezesc și Sputnik-ul rusesc V și singura țară care s-a retras în luna mai din contractul colectiv de cumpărare a serurilor convenit în sediu comunitar.

La un moment dat, Ungaria și-a dat seama că și-a făcut greșit socotelile şi că nu a acumulat suficiente stocuri de vaccinuri, fiind astfel constrânsă la o jenantă schimbare de atitudine care i-a permis să adere din nou la contractul colectiv.