Europa ia măsuri drastice pentru a ține sub control pandemia de coronavirus. Mai multe țări au anunțat deja că festivitățile din noaptea de Revelion vor fi anulate, iar o astfel de măsură a fost luată și în cursul zilei de marți de către Ungaria.

Postul de radio RTL Klub, citat de EFE aunță că mai multe oraşe din Ungaria, precum Debrecen, Miskolc sau Szeged, au decis să-şi anuleze petrecerile cu participarea a mii de oameni pe străzi în noaptea de Anul Nou pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Potrivit sursei citate, deciziile au fost luate la nivel municipal și nicidecum național, în contextul în care Guvernul Ungariei nu a luat până acum atitudine și nu a impus niciun fel de restricții în noaptea dintre ani.

De menționat este faptul că, printre marile orașe care au anulat petrecerile de Revelion din stradă, Budapesta face excepție. Aici, până la momentul actual, primăria nu numai că nu a anunţat noi restricţii, ba chiar permite deschiderea, până la 1 ianuarie, la miezul nopţii, a tradiţionalului târg de Crăciun care, situat în piaţa centrală Vorosmarty, este foarte frecventat de turişti.

Ce restricții anunță autoritățile din Ungaria

Pe de altă parte, persoanele care vor să aibă acces în târgul de Crăciun de la Budapesta trebuie să știe că este permis accesul a maxim 500 de persoane și totodată, certificatul de vaccinare este obligatoriu.

În timp ce Budapesta își respectă promisiunile de Crăciun, primăriile din alte mari oraşe ungare au cerut populaţiei să petreacă Revelionul în familie sau în grupuri mici. Cel de-al patrulea oraş din Ungaria, Pecs, a decis că va organiza doar tradiţionalele focuri de artificii.

Amintim faptul că măsurile luate de autoritățile din Ungaria vin în contextul în care pandemia de coronavirus continuă să se răspândească. Deși situația epidemiologică și-a mai revenit față de acum câteva săptămâni, varianta Omicron, care este mult mai contagioasă, a fost deja semnalată pe teritoriul țării. Astfel, autoritățile vor să evite un alt val de infectări.

Referitor la bilanțul actual, potrivit autorităţilor sanitare, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.370 de noi cazuri de coronavirus şi 151 de decese asociate bolii, cu 30 de puncte procentuale mai puţin decât media zilnică înregistrată săptămâna trecută, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinare, circa 62% din cei 9,7 de milioane de locuitori ai Ungariei s-au vaccinat cu schema completă anticoronavirus, iar 32% au primit deja şi cea de-a treia doză