În cursul zilei de vineri, 16 iunie, prim-ministrul Guvernului de la Budapesta a fost prezent în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, acolo unde a precizat că două puteri nucleare intenţionează să facă uz de muniţie cu uraniu în vecinătatea Ungariei.

Potrivit șefului Executivului din țara vecină, situaţia este mai gravă ca niciodată.

„Două puteri nucleare intenţionează să facă uz de muniţie cu uraniu în vecinătatea Ungariei, ceea ce ne arată că situaţia este mai gravă ca niciodată, a spus premierul Ungariei (…) războiul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, iar încetarea focului şi tratativele de pace sunt în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei”, spune el.

Există multe elemente imprevizibile

Viktor Orban a mai spus că există multe elemente imprevizibile și că ” structurile şi liderii responsabili de securitatea Ungariei trebuie să fie tot timpul în stare de alertă, pentru a fi gata de acţiune, indiferent de ceea ce se întâmplă, de aceea la reuniunea Consiliului de Apărare a Ţării s-au dat dispoziţii specifice ministrului apărării, şefului Marelui Stat-Major şi ministrului de interne”.

Pe fond, premierul ungar a spus „că activitatea diplomatică va fi de asemenea intensificată, iar „aici nu avem şanse formidabile”, deoarece în Europa există o „psihoză a războiului„.

„Opinia majoritară este că acest război poate fi încheiat şi decis pe câmpul de luptă (…) poziţia Ungariei este că nu există o soluţie la acest conflict pe câmpul de luptă, „controlul asupra evenimentelor trebuie preluat de la militari, diplomaţia trebuie lăsată să acţioneze, politicienii să negocieze, să vină o încetare a focului şi între timp să înceapă tratativele de pace”. Acest lucru este în interesul lumii, al Europei şi al Ungariei.

În cazul încheierii păcii, sau cel puţin în cazul încetării focului, „inflaţia ar reveni la normal, poate chiar va dispărea”, spune prim-ministrul din Ungaria.

NATO a fost prudentă până acum

Premierul ungar a subliniat, de asemenea, că NATO a dat dovadă de prudență până acum, aliniindu-se la poziția diplomației ungare. El a subliniat că NATO a ales să nu se implice în conflictul militar, abținându-se să trimită arme în Ucraina sau să planifice operațiuni militare. Acțiunile actuale care implică livrări de arme, schimbul de informații și sprijinul militar acordat Ucrainei sunt decizii luate de fiecare stat membru în parte.

Potrivit premierului ungar, credința dominantă în Occident este că forțele rusești pot fi înfrânte prin conflict armat dacă armata ucraineană primește arme, echipamente și informații. Cu toate acestea, Orban și-a exprimat părerea că această abordare reprezintă o „strategie prost calibrată, prost judecată și eșuată”, ceea ce a dus la caracterul continuu, aprofundat și extins al războiului.

Promotorii păcii vor avea dreptate

Prim-ministrul a subliniat că, în vremuri de război, există întotdeauna persoane care caută să profite, referindu-se la George Soros ca la un „speculator de război” care urmărește să câștige financiar în detrimentul unor pierderi umane semnificative.

Cu toate acestea, Orban a declarat că cei care pledează pentru pace vor învinge în cele din urmă, poziționând Ungaria de partea bună. El a exprimat că, din punct de vedere moral, promotorii păcii au luat calea corectă de acțiune, iar poziția lor va deveni în cele din urmă poziția dominantă sau majoritară în lumea occidentală.

Singura persoană care poate opri războiul este Donald Trump

Premierul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la procedurile juridice inițiate împotriva fostului președinte american Donald Trump, afirmând că el crede că Trump este individul capabil să pună capăt războiului și să obțină pacea în lumea occidentală de astăzi.

El a mai subliniat că ar fi în interesul Ungariei ca Statele Unite să fie conduse de o persoană care susține pacea.

Este nevoie de tot mai multe puncte stabile

Viktor Orban a subliniat, de asemenea, importanța stabilității în vremuri imprevizibile, evidențiind bugetul țării ca fiind unul dintre pilonii cruciali ai stabilității.

El a subliniat semnificația determinării guvernului în spatele bugetului, în special în vremuri de război. Potrivit premierului, un buget axat pe apărare este esențial pentru a proteja ceea ce este important și pentru a asigura securitatea țării.

Orban a mai explicat necesitatea de a proteja bunăstarea financiară a familiilor, a pensionarilor și a locurilor de muncă, reducând în același timp cheltuielile. În plus, el a evidențiat importanța locului în care indivizii aleg să își păstreze economiile pe timp de război.

Premierul ungar a declarat că este în beneficiul țării dacă oamenii își păstrează economiile în trezoreria statului sau în bonuri de tezaur.

Mai mult, el a sugerat că cei care contribuie la bunăstarea țării păstrându-și economiile în astfel de instrumente ar trebui să fie recompensați cu o rată a dobânzii mai mare în comparație cu depozitele bancare.