Mozoregyes este un orasel maghiar cu cateva mii de locuitori, situat in sud-estul Ungariei, la circa 50 km de Vama Turnu, renumit prin cea mai mare herghelie din tara vecina. In Mezohegyes, ocupatia de baza a localnicilor este agricultura, care, mai ales in ultimii ani, s-a dezvoltat si datorita romanilor, care le furnizeaza apa pentru irigatii.
Daca anul trecut ungurii au cumparat un milion de metri cubi de apa, in acest an, pana in prezent, deja s-au furnizat 1,5 milioane metri cubi din comanda initiala de 1,6 milioane, ceea ce inseamna ca pana la finele lui 2001, cererea va fi suplimentata.
Exportul de apa de pe raul Mures se deruleaza pe baza unor contracte incheiate de catre Herghelia de stat din localitatea maghiara Mezohegyes cu Compania Nationala Apele Romane (ca proprietar), pe de o parte, si cu Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) – care face distributia – pe de alta parte.
Pentru fiecare mie de metri cubi de apa livrata cu un debit de 300-400 litri/secunda, Romania incaseaza 40 de dolari americani, numai anul trecut romanii castigand din aceasta afacere 70.000 dolari. „Apa este scoasa din raul Mures prin canalul Muresel care, dupa ce traverseaza o parte din municipiul Arad, printr-o statie de pompare ajunge intr-un canal – Ierul legator. De aici apa se varsa in canalul Ier, curgand pana la statia de pompare servitute, situata la intrarea in localitatea de frontiera Turnu. Apoi traverseaza fasia de granita – prin canalul Ier – intrand pe teritoriul Ungariei pana la Mezohegyes”, declara Spiridon Ursu, directorul Sucursalei Arad a Companiei Nationale Apele Romane.
Cu toate ca ungurii ar putea lua apa din portiunea de Mures aflata pe teritoriul lor, conducerea hergheliei a optat pentru varianta romaneasca din cauza ca – poate paradoxal – aceasta din urma este mai ieftina.
Explicatia rezida in aceea ca localitatea Mezohegyes este situata pe o terasa mult mai inalta decat zona maghiara a raului Mures. De aceea, pentru a transporta apa pe pamantul hergheliei ar fi nevoie de cel putin sase-sapte statii de pompare.
In afara de contractul de export al apei, Conventia internationala hidrotehnica mixta incheiata intre tara noastra si Ungaria nu permite Romaniei sa micsoreze debitul Muresului nici in cazul unei secete. Oricum, pana in prezent, Compania Nationala Apele Romane nu s-a confruntat cu nici o problema de acest gen. Dimpotriva, au fost situatii de forta majora – de pilda, anul trecut, ungurii au avut un incendiu izbucnit la o sonda de gaze – cand Romania a livrat suplimentar 800.000 de metri cubi de apa pentru stingerea focului.